26 iun. 2017 | 14:43

Cum vei putea citi pe ecranul telefonului, chiar și când stai în soare

ACTUALITATE
Cum vei putea citi pe ecranul telefonului, chiar și când stai în soare

Ochii moliilor inspiră crearea unei folii inovatoare, care îți permite să citești pe ecranul telefonului chiar și când stai în soare.

Nu doar că tehnologia va face să fie de patru ori mai simplu să vezi ce este afișat pe ecran atunci când lumina soarelui lovește display-ul telefonului tău, dar ea este suficient de flexibilă pentru a se adapta ecranelor curbate. Poate că ceea ce este și mai inovator este faptul că folia are încă un rol, anume de a menține suprafața telefonului tău curată, fără praf și amprente.

Motivul pentru care trebuie să te așezi la umbră pentru a vedea ce apare pe ecranul telefonului tău se datorează modului în care lumina se reflectă de la suprafața sa. Echipa de ingineri din SUA și Taiwan au dezvoltat o folie anti-reflexivă, care îmbracă ecranele dispozitivelor. Această invenție este inspirată de nanostructurile care compun ochii unici ai moliilor. Ochiul insectelor este alcătuit din structuri care împiedică reflectarea luminii și le protejează de prădători, scrie Science Alert.

Cercetătorii au copiat aceste structuri de captare a luminii și le-au integrat într-o peliculă fină, special creată pentru telefoanele mobile. Deși învelișurile de acest gen nu sunt o noutate, majoritatea prezintă numeroase probleme și fie reduc substanțial luminozitatea ecranului și se strică ușor, fie sunt foarte scumpe.

Construirea materialului rezistent și transparent este util nu doar atunci când te confrunți cu o lumină solară puternică, dar și atunci când stai la umbră. De asemenea, tratamentul folosit ar putea ajuta la menținerea unui ecran în permanență curat, având un efect de auto-curățare.

Echipa a construit un material din ridicături mici, cu diametrul de aproximativ 100 de nanometri, poziționate la 10 nanometri depărtare una de cealaltă.

Pentru moment, foliile special create nu vor fi scoase la vânzare, pentru că nu sunt finalizate. Cercetătorii încă lucrează la ele pentru a le spori rezistența și durabilitatea.