Cum schimbi locația memoriei cache la Chrome pentru a câștiga spațiu

Cum schimbi locația memoriei cache la Chrome pentru a câștiga spațiu

Dacă ai o problemă gravă cu spațiul de stocare, s-ar putea să o remediezi parțial dacă știi cum schimbi locația memoriei cache la Chrome.

Ca orice browser și multe alte aplicații pe care le ai instalate pe sistem, există o memorie cache la Chrome. Aceasta facilitează încărcarea mai rapidă a paginilor web pe care le accesezi cel mai des, dar poate ajunge să ocupe o cantitate semnificativă de spațiu. O poți redimensiona, dar este imposibil să renunți complet la ea. Ca urmare, în cazul în care te afli într-o situație disperată cu spațiul de stocare pe partiția de sistem, cel mai bine ar fi muți acea memorie tampon pe o altă partiție. Această particularitate este cu atât mai importantă cu cât Chrome se instalează implicit pe partiția ta principală de sistm.

Este foarte ușor să identifici locația memoriei cache din Chrome, dar nu este la fel de evident modul în care o poți muta în așa fel încât să fie în continuare utilizată de browserul Google. Implicit, găsești acele fișiere temporare în C:\Users\NumeUtilizator\ AppData\ Local\ Google\ Chrome\ User Data\ Default\ Cache.

Pentru că nu există nici o opțiune în meniul browserului pentru a modifica dimensiunea memoriei cache la Chrome, trebuie să apelezi la niște parametri pe care îi asociezi scurtăturii. Ca urmare, trebuie să faci click dreapta pe scurtătura de pe desktop sau din taskbar pe care o folosești pentru a rula Chrome și să alegi Properties. În câmpul marcat target, trebuie să adaugi un spațiu și să atașezi –disk-cache-dir=”d:\cache” –disk-cache-size=104857600 pentru situația în care vrei să ai cache-ul pe partiția D într-un director intitulat sugestiv cache și preferi ca acesta să fie fixat la 100MB. Asfel, în câmpul target ar trebui la final să obții un text de genul:

C:\Users\NumeUtilizator\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe –disk-cache-dir=”d:\cache” –disk-cache-size=104857600

Pentru confirmarea modificărilor, apasă pe Apply în dreapta jos și confirmă cu Ok.