03 iul. 2017 | 12:15

Cum ne sunt afectate emoțiile de bacteriile din organism

ȘTIINȚĂ
Cum ne sunt afectate emoțiile de bacteriile din organism

Conceptul de „fluturi în stomac” nu mai este doar o zicală, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că bacteriile din intestin îți pot influența emoțiile.

Cu cât aflăm mai multe despre bacteriile din intestin, cu atât începem să înțelegem cum culturile de microbi ar putea avea un impact asupra fiecărei fațete a vieții noaste, de la sănătatea organismului la gândurile și emoțiile pe care le avem. Un nou studiu a identificat o asociere între două tipuri de bacterii care sălășluiesc în intestinul tău și răspunsul emoțional pe care îl ai, iar cercetătorii susțin că aceasta este prima oară când reușesc să identifice o asemenea corelație.

O echipă de cercetători de la UCLA au arătat această legătură, între bacterii și emoțiile umane, folosindu-se de probele fecale a 40 de femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. În funcție de rezultate, participanții la studiu au fost împărțiți în două grupe. Una dintre acestea prezenta o abundență mai mare a genului de bacterii Bacteroides, în timp ce persoanele din cealaltă grupă a prezentau o aglomerare mai mare a bacteriei Prevotella, scrie Science Alert.

Scanând creierul participanților cu ajutorul tomografiei prin rezonanță magnetică, în timp ce li se prezentau imagini menite să provoace un răspuns pozitiv, negativ sau neutru, cercetătorii au ajuns la concluzia că volumul din hipocamp diferea și genera un alt tip de activitate emoțională. Astfel, ceea ce specialiștii au descoperit este că bacteriile din intestin influențau volumul hipocampului, iar acesta la rândul lui genera un alt răspuns emoțional. În timp ce una dintre grupe prezenta răspunsuri mai optimiste, persoanele din cealaltă grupă erau mai negativiste, mai anxioase.

Studiul ne arată că schimbările microbiane de la nivelul intestinului pot afecta starea emoțională a unei persoane. Deși cercetarea este suficient de interesantă, trebuie să ținem cont de faptul că studiul a fost realizat pe un eșantion restrâns de persoane și, pentru a susține cu tărie o asemenea concluzie, devine necesar un studiu mai amplu și mai bine închegat.