Cum îi ajută torrentele pe cercetători să studieze creierul bebelușilor
În lumea digitală actuală, împărtășirea studiilor și a informațiilor relevante a devenit mai facilă, mai ales cu ajutorul torrentelor.
Unul dintre proiectele științifice de top a fost adoptat de BitTorrent, care dezvoltă Human Connectome Project. Scopul acestui proiect este să cartografieze creierul bebelușilor aflați în uterul mamei lor, în perioada de dezvoltare. Datele colectate de unele dintre cele mai mari instituții științifice din lume (printre care se numără Imperial College London, King’s College London și Universitatea Oxford) vor fi puse la dispoziția întregii comunități științifice, de pretutindeni.
Proiectul are deja popularitate la nivel global și suport financiar din partea Consiliului de Cercetare a Uniunii Europene. BitTorrent este compania care va asigura acest transfer de date, oferindu-le cercetătorilor o opțiune sigură de transfer de date.
Distribuirea mai mult de 150 de GB de date (care vor crește în curând la impresionantul număr de 1 TB de date) poate fi o provocare imensă și nu există prea multe opțiuni sigure de transfer. Torrentele sunt însă o soluție bună și la îndemână pentru cercetători, iar comunitatea științifică a ales BitTorrent ca metodă de transfer, potrivit torrentfreak.com.
În acest fel, torrentele pot fi aplicate și în context academic și devin o modalitate prin care oamenii de știință pot afla mai multe despre dezvoltarea afecțiunilor, precum ADHD și autism, dar nu numai.
Torrentele sunt gratuite și ușor de accesat, motiv pentru care se potrivesc de minune abordării pe care mai multe cadre universitare o au astăzi- acces universal la educație.
Prima încărcare de date conține 3.629 de fișiere, care sunt echivalentul a 167,20 de GB de date. Deși aceste cifre nu par foarte mari, ele vor crește semnificativ, pentru că proiectul va distribui aceste date între mai mut de 1.000 de subiecți. Această inițiativă va rezista prin unificarea eforturilor tuturor celor implicați care vor face ca aceste date să fie la îndemâna altor cercetători.