Cum te ferești de probleme când accesezi link-uri scurte pe internet

Cum te ferești de probleme când accesezi link-uri scurte pe internet

Este foarte probabil să accesezi un link malițios, dat fiind volumul foarte mare de conținut online. Ideal ar fi să știi cum previi riscurile din spatele linkurilor scurte.

Petrecem foarte mult timp pe internet, indiferent dacă o facem de pe mobil, tabletă sau laptop. În același timp, în funcție de site-urile pe care le accesăm, ne expunem la un volum foarte mare de riscuri. Indiferent cât de priceput ești la tehnologie, o infecție cu un malware periculos este la un click distanță și nu este foarte evident momentul în care te-ai infectat.

În trecut, dacă vroiai să descarci ceva de pe internet și vedeai un link cu potențial periculos, acest detaliu era evident din URL. Poziționând cursorul pe un link, vedeai foarte clar că erai direcționat către o serie de site-uri care nu aveau nici un fel de legătură cu ceea ce te interesa. Problema este că același mecanism nu mai este valabil în zilele noastre din cauza serviciilor de scurtare a linkurilor sau URL Shortener.

Este plin internetul de site-uri al căror scop unic constă în micșorarea unor adrese stufoase de câteva rânduri într-un format scurt, de câteva caractere. Goo.gl este unul dintre cele mai populare. Există însă și unele care te redirecționează prin site-uri încărcate de reclame, îmbogățind persoana care le-a postat online.

2 Cum eviți riscurile din spatele linkurilor scurte

Dacă vezi câteva reclame în plus înainte să descarci ceva de pe internet, nu este neapărat o problemă. Ar fi bine însă să apelezi la un mecanism prin care afli dacă un link scurt pe care ai dat click are un potențial periculos. În acest scop, poți folosi UNSHORTEN.LINK. Aceasta este o extensie de Chrome descărcabilă gratuit din Chrome WebStore.

Practic, după ce ai descărcat extensia cu pricina, aceasta rămâne în dreapta barei de adresă. Din acel moment, dacă vei accesa inadvertent un URL scurt, vei întâmpina o pagină precum cea de mai jos. Aceasta îți arată adresa scurt, pagina web pe care urmează să o accesezi și, nu în ultimul rând, informația dacă este sau nu un link sigur.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: