Cum dezactivezi webcam-ul în Windows când nu-l folosești

Cum dezactivezi webcam-ul în Windows când nu-l folosești

Pentru momentele în care nu îl folosești, ar fi bine să știi cum dezactivezi webcam-ul în Windows pentru a preveni activarea de la distanță printr-un virus sau malware.

Majoritea laptopurilor actuale vin cu un webcam. Nici măcar nu este vorba doar de notebook-uri. Același principiu se aplică și la tablete, hibride sau alte gadgeturi cu Windows. Din acest motiv, Microsoft a integrat un utilitar dedicat intitulat Camera în toate versiunile recente de Windows. Regretabil este însă faptul că toate camerele web întruchipează și un risc de securitate. Cu un malware creativ, un hacker sau o autoritate guvernamentală poate foarte ușor să îți acceseze camera și să te înregistreze când te aștepți mai puțin.

Soluțiile într-un astfel de scenariu sunt multiple. O bandă neagră de izolir face o treabă foarte bună în acesată situație și până și Mark Zuckerberg apelează la această soluție primitivă. Opțional, poți investi câțiva dolari într-un capac discret ce poate fi activat și dezactivat când ai nevoie.webcam-on-off

Alternativa un pic mai elaborată, dar la fel de eficientă din punctul meu de vedere este un utiltar gratuit intitulat sugestiv Webcam On-Off. Acesta poate fi descărcat gratuit de aici și nu trebuie instalat. Este suficient doar să-l rulezi și imediat vei întâmpina o interfață prietenoasă formată din doar câteva butoane.

Imediat după ce ți-a fost detectată camera, apasă pe butonul Disable. Din acel moment, nici un program pe care îl rulezi nu îți va mai confirma prezența unei camere. Indiferent dacă folosești Skype, Facebook Messenger sau orice altceva, toate îți vor atrage atenția că nu este nici un webcam instalat. Pentru reactivarea camerei, atunci când vrei să vorbești cu mătușa din America rulează din nou Webcam on-off și apasă pe Enable.

Ca principiu de funcționare, Webcam on-off dezactivează driverul aferent webcam-ului din Windows. Astfel, doar un hacker foarte priceput cu acces complet la sistemul tău ți-o poate reactiva și folosi în scopuri malițioase.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: