Acest malware pentru Mac ar putea avea consecințe catastrofice la scară largă

Acest malware pentru Mac ar putea avea consecințe catastrofice la scară largă

Timp de foarte mulți ani, conceptul de malware pe Mac era o himeră cu care nu se confrunta nimeni. Între timp, situația s-a schimbat radical.

Premisa este cât se poate de simplă. Sistemele Apple nu au fost niciodată infailibile. În schimb, acestea aveau o cotă de piață prea mică, încât să justifice interesul hackerilor pentru a crea viruși sau alte forme de malware. Între timp, numărul utilizatorilor de Mac a devenit mai mare, iar infecții la scară largă destinate în special lor sunt din ce în ce mai des întâlnite.

Cea mai recentă problemă destinată în special posesorilor de Mac-uri este intitulată Mac Dok. Mai mulți experți în securitate cibernetică au clasificat această infecție ca fiind prima cu un potențial de risc și răspândire atât de mare. Modul prin Mac Dock se răspândește, conform celor de la Check Point, implică emailuri de tip phishing. Acestea par a proveni de la o persoană cunoscută sau de la o instituție și foarte mulți utilizatori sunt păcăliți cu ușurință.

Virusul efectiv de tip troian este ascuns într-o arhivă ZIP. În momentul în care o persoană dezarhivează respectivul fișier și deschide documentul din interior, își infectează Mac-ul. Din acel moment, malware-ul prea controlul computerului și pune în pericol datele utilizatorului. Mai mult decât atât, un atacator responsabil de propagarea virusului câștigă accesul la traficul de date realizat de un sistem infectat. Astfel, riscați să vă fie furate parole de autentificare pe o varietate foarte mare de site-uri.

Partea cea mai îngrijorătoare vizavi de comportamentul acestui troian constă în faptul că este posibil ca procesul de dezinfectare să fie de asemenea declanșat de la distanță de către un hacker. Asta înseamnă că cineva vă poate fura o mare parte dintre datele din computer și nici măcar nu veți rămâne cu vreo dovadă în urma infecției. Nici măcar sistemul automat de protecție Apple Gatekeeper nu vă poate proteja.

Singura soluție la care puteți apela momentan, ca posesori de sisteme Apple, este să fiți foart grijulii când și de la cine deschideți atașamente în format ZIP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: