Creierul conectat la calculator ne apropie mai mult de viitor
O echipă de cercetători de la Universitatea Wits din Johannesburg a făcut un progres major în domeniul ingineriei biomedicale, după ce a conectat un creier uman la internet.
Proiectul a fost numit „Brainternet” și, în esență, transformă creierul într-un nod de lucru pentru Internetului Tuturor Lucrurilor (IoT). “Prototipul”, dacă vrei să-i zici așa, funcționează prin recepționarea semnalelor EEG ale undelor cerebrale colectate de un dispozitiv conectat la capul utilizatorului. Semnalele sunt apoi transmise către un calculator dotat cu Raspberry Pi și datele sunt afișate pe un site web, unde oricine poate vedea activitatea.
Adam Pantanowitz, lector la Școala de Inginerie Electrică și Informatică Wits și supervizorul proiectului, a declarat că este încrezător în această realizare și consideră că este un pas uriaș pentru știință, dar și tehnologie.
”Brainternet este o nouă frontieră în sistemele de interfață creier-calculator. Există o lipsă de date ușor de înțeles despre modul în care creierul uman funcționează și procesează informațiile. Brainternet încearcă să simplifice înțelegerea unei persoane despre ceea ce face propriul ei creier propriului creier, dar și al altora”, spune el, potrivit Futurism.
Pantanowitz a spus că acesta este doar începutul posibilităților proiectului. El adaugă că echipa urmărește acum să permită o experiență mai interactivă între utilizator și creierul lor. Unele dintre aceste funcționalități au fost deja construite în site, dar sunt foarte înguste. Acestea se limitează la stimuli, cum ar fi mișcarea brațelor. „Brainternet poate fi îmbunătățit în continuare pentru a clasifica înregistrările printr-o aplicație de telefon inteligent care va furniza date pentru un algoritm de învățare a computerelor. În viitor, s-ar putea transfera informații în ambele direcții, intrări și ieșiri către creier”, a spus Pantanowitz.
Aplicațiile viitoare pentru acest proiect ar putea conduce la unele descoperiri foarte interesante în ceea ce privește învățarea interfețelor creier-computer. Datele colectate de la acest proiect ar putea duce la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează mintea noastră și la modul în care putem profita de aceste cunoștințe pentru a mări puterea creierului nostru.