20 nov. 2017 | 19:15

Noua conspirație despre cât de falsă e aterizarea pe Lună

ACTUALITATE
Noua conspirație despre cât de falsă e aterizarea pe Lună

Un susținător al teoriei conspiraționiste care spune că aterizările pe Lună au fost false adaugă paie pe un foc care nu se va stinge prea curând.

Utilizatorul de YouTube Streetcap1 explică într-un video că reflexia din vizorul unui astronaut arată un mașinist în cadrul misiunii Apollo.

Fotografia despre care vorbea a fost făcută în cadrul misiunii Apollo 17, din anul 1972. Eugene Cernan și Harrison Schmitt au petrecut 22 de ore explorând Luna. Au fost ultimii oamenii care au călcat pe Lună.

Astronaut Aterizare Luna Apollo 17

Streetcap1 spune că în reflexie pare să se distingă un om care nu poartă costum. „Arată ca un om din anii 1970, cu păr lung”, a zis el. „Poartă un soi de jachetă… un picior acolo, cu un pantof, celălalt picior și o umbră a siluetei acelea probabil”. Utilizatorul a explicat că până la această fotografie, el credea în aterizările pe Lună.

În comentarii, opiniile sunt împărțite. Unora le-a fost zguduită lumea: „Destul de cutremurător pentru cineva care credea în aterizări”. Alții nu au fost tocmai impresionați: „Votez cu astronaut… umbra de la sol arată mai mult ca un astronaut într-un costum voluminos”.

Totuși alte fotografii realizate în cadrul misiunii Apollo 17 sugerează că așa-zisul mașinist din reflexie este, de fapt, celălalt astronaut. Imaginea de mai jos se găsește pe site-ul NASA și îl arată pe Cernan pe Lună, în reflexia căștii sale putând fi observat celălalt astronaut.

Astronaut Aterizare Luna 3

Însă dovada cea mai clară că teoria lui Streetcap1 este falsă este o altă fotografie de pe site-ul NASA, realizată de Cernan. În ea îl vedem pe Schmitt stând lângă același bolovan uriaș din imaginea care a ridicat suspiciuni. Dacă Schmitt se întorcea spre Cernan, ar fi fost în poziția ideală pentru a fi prins în reflexia căștii sale.

Astronaut Aterizare Luna 2

Misiunea Apollo 17 avea scopul de a crea fotografii precise pentru a realiza hărți și a examina suprafața selenară. Mai multe camere au fost folosite pe suprafața Lunii, iar una din ele ar fi putut să îl prindă pe Schmitt în reflexia căștii.

Până acum, NASA nu a comentat cu privire la toate aceste teorii ale conspirației