09 iun. 2017 | 17:40

Cinci motive pentru care să-ți treci mașina pe GPL

ACTUALITATE
Cinci motive pentru care să-ți treci mașina pe GPL

Fiecare șofer care conduce o mașină cu motor pe benzină sau Diesel și-a pus cel puțin o dată întrebarea dacă să-și treacă sau nu autoturismul pe gaz petrolier lichefiat, pe scurt GPL. Acest combustibil câștigă tot mai mult teren și popularitate la nivel mondial și începe să devină o alternativă viabilă motoarelor tradiționale care rulează pe combustibil obișnuit, fie că vorbim de benzină sau motorină.

[rlated]

Chiar dacă există mai multe preconcepții în ceea ce privește GPL-ul, cum că acesta ți-ar afecta motorul sau că mașina nu va mai merge la fel de rapid ca înainte, nimic nu este mai puțin adevărat. Instalațiile moderne de GPL montate pe mașini relativi noi sunt perfect sigure din toate punctele de vedere și nu îți vor afecta cu absolut nimic autovehiculul. Am alcătuit o listă de cinci motive care să-ți dea măcare de gândit dacă să-ți convertești sau nu mașina la GPL.

GPL costă mai puțin

Diferența de preț dintre GPL și combustibilii tradiționali este una imensă. Un litru de gaz petrolier lichefiat costă mai puțin decât jumătate de litru de motorină sau benzină. Numai acest motiv ar trebui să te atragă prin prisma faptului că vei scădea simțitor cheltuielile lunare în ceea ce privește combustibilul.

Mașina se strică mai rar

Chiar dacă ai fi tentat să crezi că uzura mașinii se va spori de când vei trece pe GPL lucrurile nu stau deloc așa. Datorită faptului că gazul arde într-un mod mai curat, rămân mai puține depuneri în motorul mașinii tale după acest proces. Durata de viața a motorului tău va fi chiar extinsă după ce îl vei trece pe gaz.

E mai bine pentru mediul înconjurător

Emisiile GPL sunt mai mici cu până la 15% decât cele de la benzină sau motorină, asta înseamnă că, în afară de mașinile electrice sau cele hibride, cele pe gaz poluează cel mai puțin atmosfera. De asemenea, și procesul de alimentare cu GPL este unul mai curat, acesta realizându-se printr-o conexiune sigilată dintre furtunul de la pompă și rezervorul cu gaz.

Nu trebuie să renunți la combustibilii tradiționali

Mașinile care sunt trecute pe GPL vor putea folosi în continuare și rezervorul de benzină sau de motorină pentru a funcționa. Fiecare instalație de gaz vine cu un comutator care te lasă să alegi combustibilul pe care vrei ca mașina ta să ruleze, GPL sau cel obișnuit.

Performanțele sunt aceleași

O mașină care funcționează pe bază de gaz va produce aceeași putere ca una care merge pe bază de benzină sau de motorină. Cifra octanică a gazului petrolier lichefiat este mai mare decât cea a benzinei, de exemplu, astfel că mașina va rula fără probleme fără să sesizezi diferențe în performanța acesteia.