15 oct. 2017 | 09:00

Cimentul rezistent la cutremure poate fi o soluție și pentru România

VIDEO ACTUALITATE

Consecințele unor cutremure pot fi dezastruoase în cea mai mare parte a timpului, dar un nou tip de ciment s-ar putea să facă minuni în a le preveni.

Deși există zone de pe mapamond care nu au experimentat un cutremur de sute de ani, în multe alte teritorii astfel de fenomene naturale fac victime aproape în fiecare an. În plus, fiecare astfel de eveniment micșorează semnificativ rezistența clădirilor, iar soluții pe termen lung nu prea există. În teorie, ai putea folosi oțel pentru a întări structura de rezistență a clădirilor, dar costurile de implementare sunt semnificative, mai ales în cazul clădirilor foarte înalte, cu o suprafață foarte mare.

Cimentul nu a venit niciodată cu o combinație perfectă de rezistență și flexibilitate pentru a face față la cutremure, dar un nou tip de ciment s-ar putea să ne schimbe opinia despre el. Acest material inovativ a fost dezvoltat de un grup de cercetători de la Universitatea din British Columbia. Din mai multe puncte de vedere, se comportă precum oțelul, dar cel mai mare atu al său constă în posibilitatea de a fi aplicat ulterior, pe pereți existenți. Pentru ca soluția să fie completă, noul ciment reușește să fie și ecologic.

Conform celor de la ArchDaily, numele complet al noului material este EDCC – eco-friendly ductile cementitious composite. Proprietățile sale miraculoase au fost implementate la nivel molecular pentru a reacționa la cutremure la fel ca o structură din oțel. Are rezistență mare, este maleabil și este ductil. Poate fi atașat pe pereții interiori de ciment sub formă de spray și conferă o rezistență la cutremure de intensitate mare. Aparent, poate face minuni și în cazul unor cutremure precum cel de la 9 grade care a lovit localitatea Tohoku din Japonia în 2011.

Lucrătorii în construcții vor începe să folosească noul material în viitorul apropiat într-o școală din Vancouver, Canada, dar și într-o zonă de nord din India ce este predispusă la cutremere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele