31 iul. 2017 | 11:31

Chinezii au reușit să creeze cel mai mare univers virtual

ȘTIINȚĂ
Chinezii au reușit să creeze cel mai mare univers virtual

O echipă de cercetători chinezi a reușit performanța de a reuși să creeze cel mai mare univers virtual simulat până acum.

Echipa de cercetători din China a pus la treabă cel mai rapid supercomputer din lume, testându-l intensiv prin crearea celui mai mare univers virtual simulat până acum. Aceștia spun că testul este doar faza de ”încălzire” a supercomputerului, cunoscut ca Sunway TaihuLight. Acesta a folosit zece milioane de procesoare pentru a pune în funcțiune universul virtual.

Conform unui ziar din Hong Kong, citat și de engadget.com, universul simulat de către chinezi a fost de cinci ori mai mare decât cel creat de astrofizicienii de la University of Zurich, în iunie. Există totuși și un revers al medaliei: simularea chinezilor a durat doar o oră, în timp ce cea a elvețienilor s-a desfășurat de-a lungul a 80 de ore.

Simulările universului sunt extrem de utile deoarece îi pot ajuta pe astronomi să caute regiuni cu potențial de investigație în spațiu. De asemenea, astfel de simulări ne pot ajuta și să înțelegem mai bine componente misterioase ale spațiului în care trăim, cum ar fi materia neagră sau energia întunecată.

Simularea chinezilor, în special, a reușit să recreeze nașterea și expansiunea timpurie a universului, până la câteva zeci de milioane de ani după Big Bang. Din păcate, la acest punct, simularea a trebuit să fie oprită. Nu pentru că supercalculatorul n-ar fi făcut față, ci pentru că și alți cercetători așteptau ”la coadă” să efectueze diverse simulări.

Supercomputerele chinezilor ar rula destul de rar la capacitate maximă, însă echipa ar fi reușit să găsească o metodă prin care să maximizeze puterea supercalculatorului Sunway, având în vedere că proiectul a dus sistemul la limită fără probleme.

Liderul experimentului, Gao Liang, speră că poate să ruleze o simulare a universului de la nașterea sa până în prezent, însă echipa ar putea aștepta până la lansarea succesorului. Următorul supercomputer ar trebui să fie de zece ori mai rapid decât Sunway și ar trebui să fie gata de lucru în 2019.