07 dec. 2017 | 14:32

„Cerneala vie” va face minuni în tatuajele viitorului

VIDEO ACTUALITATE

Un nou tip de cerneală vie dezvoltată de cercetătorii de la MIT ar putea incorpora senzori care să te avertizeze în cazul unei alergii sau a altor probleme de sănătate.

Cu toții știm că cipurile de procesare și senzorii utilizabili într-o varietate foarte mare de domenii au devenit din ce în ce mai mici. Dimensiunea lor redusă este foarte importantă în cazul în care vrei să-i integrezi în alte medii, substanțe sau produse. Cea mai recentă dovadă a faptului că cercetătorii de la MIT sunt surprinzător de pricepuți când vine vorba de senzori a fost anunțată de curând pe site-ul instituției.

De această dată este vorba de o cerneală vie ce reușește să reacționeze la mediul înconjurător. Menită mai ales pentru tatuaje ce vor câștiga posibilitatea de a te notifica în diverse circumstanțe, noua substanță este formată dintr-un hidrogel încărcat cu bacterii. Respectivele creații vor fi programate genetic în laborator să se lumineze când intră în contact cu anumite tipuri de chimicale.

În principiu, noua substanță chimică este menită să fie folosită pe piele sub forma unor tatuaje utile. În funcție de circumstanțe și de scop, s-ar putea ca cerneala vie să fie aplicată sub forma unor bandaje transparente. În funcție de sensibilitatea ta la anumite substanțe sau de alergiile de care suferi, intensitatea culorii tatuajului ar putea crește exponențial. Astfel, vei ști dacă este cazul să pleci cât mai repede de undeva sau dacă ar fi bine să ajungi la doctor cât mai curând.

,,Aceasta este o muncă foarte futuristă, dar ne așteptăm să putem imprima platforme computaționale ce vor fi purtabile.” Hyunwoo Yuk, unul dintre cercetătorii responsabil de acest proiect este foarte încântat de posibilitățile ce urmează să fie exploatate în următorii ani datorită avansurilor tehnologice dintr-o varietate semnificativă de domenii. Momentan, nu se știe însă când vom vedea primele aplicații cu ”cerneală vie”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele