23 nov. 2017 | 18:19

Cele mai noi procesoare Intel vin cu o vulnerabilitate gravă

ACTUALITATE
Cele mai noi procesoare Intel vin cu o vulnerabilitate gravă

Laptopurile și desktopurile cu procesoare Intel Core din 2015 și până în prezent au problemă gravă de securitate ce-ți pune sistemul în pericol.

Conform unui raport publicat de Intel, procesoarele companiei pentru PC-uri, servere și dispozitive din familia Internetul Lucrurilor sunt vulnerabile la hacking și control de la distanță. Problema este derivată din modul în care a fost implementată funcția Management Engine. Respectivul modul software are numeroase găuri de securitate ce pot fi exploatate de un internaut priceput cu scopul de a rula software malțios, de a obține drepturi de administrator pe un sistem sau de a prelua controlul complet asupra unor computere.

Vulnerabilitatea suprinzător de gravă afectează procesoarele Intel Core de generația a șasea, a șaptea și a opta (Skylake, Kaby Lake și Kaby Lake R). Nu au scăpăt nici procesoarele Pentium, Celeron, Atom și Xeon lansate în ultimii 2-3 ani.

Cel mai mare risc la care te expui în cazul în care cineva își propune să profite de aceste găuri de securitaet este că s-ar putea ca un hacker să execute linii de cod arbitrare fără ca utilizatorul să vadă ceva ciudat pe ecran. Totul s-ar petrece dincolo de sistemul de operare.

Deși nu prea ai cum să te protejezi momentan de această vulnerabilitate, se pare că nu a fost înregistrat nici un caz în care cineva a profitat de ea. În schimb, Intel a lansat o unealtă software pentru Linux și Windows cu ajutorul căreia poți să vezi dacă al tău computer este vulnerabil. Instrumentul de detecție poate fi descărcat de la această adresă. În teorie, Intel a publicat și o soluție la situația neplăcută, dar rămâne să fie implementată de creatorii OEM de sisteme. Între timp, Dell, Lenovo și Intel au publicat liste de sisteme afectate.

În definitiv, se pare că este destul de complicat ca cineva să exploateze vulnerabilitățile dezvăluite de Intel, dar, în orice caz situația este una foarte neplăcută, atât pentru pentru utilizatori, cât și pentru imaginea gigantului american.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele