01 feb. 2017 | 16:07

Aceste routere sunt foarte vulnerabile la hackeri

ACTUALITATE
Aceste routere sunt foarte vulnerabile la hackeri

O analiză recentă publicată de Trustwave confirmă o serie de vulnerabilități grave ale routerelor Netgear ce ar trebui remediate urgent.

Foarte multe routere au un nivel de securitate redus. Cele mai mari probleme au fost însă descoperite de curând pe routerele Netgear. Acestea din urmă se pare că pot fi controlate de la distanță de orice hacker mai priceput fără eforturi supraomenești. La primul inventar, aproximativ 12 modele de routere Netgear ce s-au vândut în mii de exemplare sunt vulnerabile.

Experții în securitate de la Truswave au detaliat gravitatea situației, iar cei de la Netgear au confirmat deja validitatea descoperirilor. Parola de administrator este cea mai importantă măsură de securitate în cazul unui router. Trecând peste faptul că cei mai mulți dintre cei care au un router în casă nu o schimbă, în cazul routerelor afectate, până și schimbarea devine irelevantă. Vulnerabilitatea se reflectă în exploatarea modulului defectuos de recuperare a parolei de acces în interfața de configurare a aparatului.

Prin câțiva pași simpli, cineva poate obține drepturi de administrator pe router de oriunde din lume. Astfel, pe lângă faptul că vă poate controla și modifica parametrii de funcționare ai dispozitivului, majoritatea echipamentelor din casă devin și ele vulnerabile la atacuri. Deși s-a pus accentul pe Netgear ca având cele mai multe routere vulnerabile, în total este vorba de 31 de routere diferite de la mai mulți producători. Acestea pun în pericol securitatea unui număr de peste un milion de persoane. Orice routere care au activată opțiunea de management de la distanță sunt vulnerabile la atacuri remote. Dacă cineva are acces fizic la un router, riscul este și mai mare.

Oricare dintre routerele afectate poate fi folosit ca o parte componentă dintr-o rețea botnet pentru inițierea unui atac de proporții împotriva unor site-uri sau diverse servere. Partea bună este că Netgear a lansat deja o actualizare de firmware care remediază aceste probleme, dar ține doar voi să o instalați. Lista routerelor afectate poate fi găsită aici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele