Cel mai popular antivirus ar fi fost folosit de ruși ca să fure informații din America

Cel mai popular antivirus ar fi fost folosit de ruși ca să fure informații din America

Hackeri din Rusia ar fi folosit cel mai popular antivirus pentru a fura date pe care le are NSA. Compania neagă aceste informații.

Potrivit raportului care acuză antivirusul Kaspersky că a fost o unealtă în mâinile hackerilor ruși, informațiile erau din domeniul securității și apărării împotriva atacurilor cibernetice. Cei implicați ar fi putut afla de existența acestor informații după o scanare a antivirusului companiei ruse. Detaliile au ajuns publice printr-un raport publicat de The Wall Street Journal.

În 2015, agenți ruși au furat materiale importante dintr-un calculator al unui contractor NSA. El a luat informațiile acasă, iar rușii le-au identificat printr-o scanare pe care antivirusul Kaspersky a făcut-o. Motivul pentru care raportul indică o legătură cu hackeri ruși este descoperirea unei vulnerabilități în software. Antivirusul creat de Kaspersky folosește transmisiuni criptate prin SSL, iar dacă cei vinovați ar fi reușit spargerea criptării, atunci ar fi reușit să scaneze informațiile fără să alerteze compania sau contractorul.

Compania este investigată de FBI pentru produsele lor și teama că acestea oferă posibilitatea agențiilor de informații din Rusia să intre în orice computer care le folosește. Totuși, până la acest raport, nu au exista dovezi că spioni din Rusia ar folosi acest produs într-un așa scop. E incert acum dacă acțiunile hackerilor ruși sunt legate de campania Shadow Brokers prin care sunt publicate periodic informații despre instrumentele de hacking folosite de NSA.

Matthew Green, profesor specializat în criptografie de la Universitatea Johns Hopkins, susține, citat de The Guardian, că se prea poate ca antivirusul să nu fi fost pus în folosul hackerilor, dar acum este compromis. Kaspersky Lab a susținut printr-o declarație oficială că nu are nicio legătură cu niciun guvern și singura explicație e războiul geopolitic în care compania a fost prinsă. „Nu am trăda niciodată încrederea clienților noștri. Dacă am face asta o singură dată, am fi descoperiți de industrie și afacerea noastră ar fi distrusă“, a explicat și Eugene Kaspersky, fondatorul companiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: