Ce se întâmplă în corpul tău după ce te lași de fumat
Fumul de țigară are numeroase efecte negative asupra sănătății organismului tău, dar ce se întâmplă atunci când renunți la acest obicei nesănătos?
Fumatul este o activitate care are un impact mare asupra sănătății căilor respiratorii și plămânilor, dar există și o veste bună pentru cei care reușesc să renunțe la acest obicei nesănătos, căci s-a dovedit că plămânii se însănătoșesc într-o oarecare măsură.
Înainte de a trece la explicarea acestui fenomen, ar fi bine să trecem în revistă câteva dintre efectele nefaste pe care fumatul le are asupra organismului. Odată ce o persoană inhalează chimicalele care se regăsesc în fumul de țigară, învelișul pulmonar devine inflamat și iritat. Timp de câteva ore după fumat, cilii, perișorii de dimensiuni mici care se află la suprafața plămânilor, devin paralizați temporar și mai puțin eficienți în a elimina mucusul și alte substanțe, precum particulele de praf, din căile respiratorii. De asemenea, mucusul crește în cantitate și provoacă tusea, putând da naștere chiar și infecțiilor pulmonare, scrie Live Science.
Din fericire, unele dintre inflamațiile produse de fumat se vindecă odată ce persoana se lasă de fumat, iar cilii noi formați pot elimina eficient mucusul acumulat în căile respiratorii. La câteva zile sau săptămâni după ce persoana renunță la fumat, poate fi sesizată o îmbunătățirea a capacității respiratorii. Nu este foarte clar de ce se petrece acest lucru, dar specialiștii sunt de părere că această schimbare este determinată de faptul că transportul oxigenului spre celule nu este blocat de monoxidul de carbon care provine de la fumul de țigară. O contribuție în acest sens o are și diminuarea inflamației din căile respiratorii.
În mod paradoxal, foștii fumători ar putea tuși mai mult în primele săptămâni de când s-au lăsat de fumat, dar acesta este un lucru bun și înseamnă că cilii din plămâni sunt activi și încep eliminarea mucusului în exces.
Însă, deși organismul va cunoaște unele îmbunătățiri odată ce te lași de fumat, nu toate schimbările sunt reversibile. În funcție de anii de fumat pe care îi ai în spate, plămânilor li se diminuează capacitatea de a se reface. Expunerea de lungă durată la chimicalele din fumul de țigară determină inflamarea țesutului pulmonar. Acesta îți pierde elasticitatea și capacitatea de a trimite oxigenul necesar spre celule. Aceste schimbări sunt permanente și niciun tratament nu le poate diminua.