Care este diferența între Deep Web, Darknet și Dark Web
Auzim deseori despre termeni precum Deep Web, Dark Web și Darknet; cele trei elemente sunt destul de diferite, chiar dacă numele acestora pare să fie destul de asemănător.
Dacă folosim analogia aisbergului, atunci ceea ce vedem noi la suprafață este Internetul pe care îl folosim zi de zi și care include aproximativ 1 miliard de site-uri. Firește, folosim un număr extrem de limitat de site-uri în mod constant și se poate spune că avem un orizont limitat, dincolo de care există mult mai multă informație decât ne putem imagina.
Surface web, sau internetul accesibil direct, reprezintă doar o mică parte din întregul internet, existând și alte concepte. Există elemente precum Deep Web, Darnknet și Dark Web, pe care le explicăm mai jos, pentru a evidenția diferențele dintre acestea.
Ce este Deep Web
Deep Web reprezintă acea parte de internet care nu este indexată de motoarele de căutare. din diverse motive. Spre exemplu, conținutul dinamic, cum ar fi paginile web generate de completarea unui formular, fac parte din Deep Web, nefiind indexate de vreun motor de căutare.
De asemenea, conținutul video al unui serviciu de streaming, cum ar fi Netflix, este oferit tot prin intermediul internetului, doar că este ”ferit” de motoarele de căutare, astfel încât conținutul să fie disponibil doar cui îl accesează direct.
Cea mai bună analogie cu privire la Deep Web și modul de funcționare al acestuia ne trimite la ocean. Dacă presupunem că o barcă de pescuit cu o plasă de pește își aruncă plasa în apă, ceea ce se va agăța în aceasta reprezintă elementele de Internet vizibil, care au putut fi indexate. Cu toate acestea, plasa acoperă un procent relativ neînsemnat din întreaga cantitate de apă, atât în materie de suprafață, cât și din punctul de vedere al adâncimii la care aceasta ajunge.
Ce este Darknet
Darknet reprezintă o rețea a Internetului care poate fi accesată doar în anumite moduri, folosind uneltele potrivite și, de multe ori, având o cheie de acces. Unul dintre cele mai de bază exemple de acest fel este o rețea peer-to-peer, în care un utilizator îi trimite altuia un fișier. O astfel de conexiune de tip P2P poate fi criptată sau parolată, astfel încât să existe o siguranță mai mare împotriva celor care ar putea încerca să acceseze o astfel de rețea.
Darknet are avantajul anonimității, fiind preferat de utilizatorii care doresc să nu-și dezvăluie identitatea pe internet, arată fossbytes.com. Dacă înțelegeți deja în ce direcție merge descrierea, atunci poate v-ați gândit deja la Tor. Ei bine, Tor este o rețea care folosește darnket, iar site-urile accesibile aici nu pot fi accesate cu un browser clasic.
Asta ne arată că în cadrul darknet există protocoale diferite prin care se realizează accesul la conținut. De exemplu, rețeaua Tor este compusă din site-uri cu extensia .onion.
Ce este Dark Web
Dark Web poate fi considerat ca o subcategorie a Deep Web-ului și, de multe ori, acestea două sunt confundate. Dark web este alcătuit din mai multe darknet-uri, aici fiind incluse o mulțime de rețele mici, cum ar fi rețele create între prieteni (de tip P2P), dar și rețele mari, cum ar fi Tor su I2P.
Pe dark web se găsesc majoritatea lucrurilor despre care ați auzit și care dau o conotație destul de negativă acestei părți de Internet. Cele mai căutate lucruri de aici sunt pornografia infantilă și piețele negre de arme, de droguri sau de bani falși, spre exemplu.
Tot aici se găsesc organizații de hackeri dar și servicii de hacking, sau chiar de închiriere a unui botnet. Există și site-uri folosite de teroriști, cum ar fi cei din Statul Islamic, dar și servicii de Bitcoin, folosite pentru spălare de bani.
Așadar, darknet reprezintă o rețea, iar deep web este acea parte însemnată a internetului care nu este indexată de motoarele de căutare și care este indisponibilă pentru accesare prin metode clasice. Dark web reprezintă serviciile și site-urile ce sunt active în darknet și care reprezintă un segment din deep web.