17 mai 2017 | 13:33

Când consumul de cafeină îți poate pune viața în primejdie

ȘTIINȚĂ
Când consumul de cafeină îți poate pune viața în primejdie

Consumul excesiv de cafeină poate avea efecte devastatoare asupra organismului tău, iar supradozajul poate conduce chiar la decesul persoanei.

Un caz a stârnit numeroase discuții în mediul online: un tânăr de 16 ani a murit în urma unei supradoze de cafeină. Probabil că primul lucru care ne vine în minte este că nu știam că poți consuma atât de multă cafeină cât să ajungi la acest prag critic, dar orice consum în exces este periculos, iar, în anumite situații, cocktail-ul de substanțe energizante poate deveni o forță letală.

Tânărului, pe nume Davis Allan Cripe, i-a trebuit doar să consume o sticlă mare de Mountain Dew, o cafea cu lapte și o băutură energizantă, înainte ca organismu să-i cedeze.

În mod normal nu ne punem problema unei supradoze de cafea, pentru că, în general, consumul este destul de sigur, mai ales dacă consumi cafeină care provine din surse naturale, precum ciocolată, cafea sau ceai. Experții menționează că doza letală poate fi undeva între 5 și 10 grame, depinzând foarte mult de tipul de organism și de afecțiunile consumatorului, potrivit Popular Science.

Însă cu atâtea opțiuni pe piață, mulți dintre noi apelăm la surse mai dense de cafeină- băuturi energizante, gumă care conține cafeină sau chiar introducem pudră de cafea în băuturile noastre. Aceste produse sunt dăunătoare din simplul motiv că nu simțim tăria dozei pe care o bem și ne este mult mai ușor să consumăm o cantitate mare într-un timp foarte scurt, lucru care poate avea rezultate fatale.

În cazul tânărului de 16 ani, poate că ceea ce l-a ucis nu a fost neapărat cantitatea de cafeină pe care a băut-o, ci rapiditatea cu care a consumat-o. Acesta a băut toate acele produse care conțineau cafeină în mai puțin de două ore.

Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să ne preocupe nu este limita de cafeină pe care o putem consuma (și despre care am discutat mai pe larg în acest articol), ci efectele pe care aceasta le are asupra organismului. Pentru că aceasta determină creșterea presiunii arteriale și activitatea sistemului cerebral, ea poate determina apariția unui atac de cord.

De vreme ce cafeina poate avea consecințe fatale, experții recomandă consumul cafeinei doar din sursele tradiționale. Cafeaua, ceaiul și chiar și cola sunt relativ sigure și conțin o densitate mică de cafeină, astfel încât este destul de dificil să consumi mai multă decât ar trebui.