De ce ar trebui să îți acoperi camera web de pe orice dispozitiv

De ce ar trebui să îți acoperi camera web de pe orice dispozitiv

Camerele web sunt un simbol al modului în care intimitatea și siguranța noastră ar putea fi violate, dar ar trebui oare să le acoperim?

Se pare că Edward Snowden, James Comey și Mark Zuckerberg fac asta deja, potrivit The Verge. Însă pentru aceia dintre noi care nu sunt persoane publice acoperirea camerei web ar putea fi interpretată drept paranoia mai mult ca orice altceva.

Pentru început, am putea lua în considerare faptul că accesarea camerei web de pe un PC este mai simplă decât credem. Cei de la Kaspersky au descoperit un software foarte ieftin cu ajutorul căruia infractorii din spațiul online pot spiona alte persoane. Conform The Mirror, software-ul se numește AdWind, iar acesta poate fi utilizat chiar și de către cei lipsiți de experiență. El permite realizarea de fotografii și de înregistrări audio și video.

Cum afli ce program folosește camera web și dacă este un virus

În 2013, un hacker a declarat pentru BBC că accesarea camerei web a unei femei costă doar un dolar și că el are acces la 500 de computere. „Sunt mereu perverși pe internet care vor să cumpere boți feminini, iar cel mai probabil dacă vor o cameră web, fac poze și o vând”, a zis el atunci. În 2014, a apărut un site voyeuristic pe care erau publicate videouri live din 250 de țări. Ghinioniștii care au apărut în aceste live-uri făcuseră greșeala să nu schimbe parola standard a dispozitivelor.

Pentru pacea noastră interioară, am putea încerca să lipim un material pe camera web care ne va feri de atacuri de acest tip. Însă acest lucru nu înseamnă că suntem feriți și că intimitatea noastră devine brusc intangibilă. Camerele și microfoanele sunt peste tot acum și, cel mai adesea, le purtăm cu noi în buzunar zilnic, sub forma telefoanelor.

„Orice dispozitiv conectat la internet are o cameră atașată de el care probabil are și un microfon încorporat, ceea ce îl transformă în unealta perfectă pentru spionaj dacă hackerii îl accesează,” a explicat Liviu Arsene, Senior E-Threat Analyst la Bitdefender.