Cum au dispărut pentru totdeauna 30 de miliarde de dolari în Bitcoin
Bitcoin își continuă ascensiunea, însă pentru unii posesori, aceasta nu este decât o imensă durere de cap.
Unul dintre cele mai interesante ale Bitcoin este așa-zisul cold storage, care îți permite să stochezi monedele virtuale pe stick-uri USB, pe un portofel hardware offline și nu numai. Dacă pierzi accesul la un asemenea spațiu de stocare, însă, poți să spui adio monedelor.
Scenariul de mai sus este doar unul dintre cele câteva care implică pierdera de bitcoins. Cei de la Chainalysis, spre exemplu, au descoperit că aproximativ 3,79 milioane bitcoins au ieșit din circulație, iar asta înseamnă acum ceva mai mult de 30 de miliarde de dolari.
Astfel, atunci când toate cele 21 de milioane de bitcoin vor fi minate, până în anul 2020, numărul total de monede disponibile pentru schimb va fi mult mai mic.
Analiza făcută de Chainalysis se bazează pe segmentarea resurselor actuale de bitcoin, în funcție de vechime și de activitatea tranzacțională. Compania a folosit și o eșantionare statistică pentru anumite segmente.
În alt tabel cu aceleași date, vizibil mai sus, prima linie se referă la monedele minate în 2017, a doua se referă la monedele tranzacționate în ultimul an, iar a treia categorie se referă la monede scoase din circulație, care ar putea fi și ținute la saltea de unii utilizatori.
Fără doar și poate, pierderea de bitcoin va fi întâlnită și în viitor. Cu toate acestea, e foarte probabil ca rata pierderilor să scadă, având în vedere valoarea imensă a monedei, din prezent.
O presupunere importantă în studiu se referă la inventatorul bitcoin, Satoshi Nakamoto. Portofelele asociate acestuia sunt presupuse ca fiind pierdute. Dacă, însă, presupunerea e greșită, pe piață vor apărea brusc multe monede.