18 iul. 2017 | 12:25

Cum funcționează bărcile autonome care salvează oamenii de la înec

ACTUALITATE
Cum funcționează bărcile autonome care salvează oamenii de la înec

Bărcile autonome ar putea reprezenta un pas foarte mare înainte în ceea ce privește dotarea de ultimă generație a serviciilor de urgență. Ele nu necesită o tehnologie atât de avansată precum mașinile care se conduc singure, și pot fi mult mai ușor de dezvoltat din punct de vedere tehnic. 

Bărcile robotice de mare viteză au început să fie din ce în ce mai prezente pe unul dintre cele mai mari lacuri din China. Acesta e recunoscut pentru numărul mare de morți cauzate de înec care au loc în fiecare an. Bărcile autonome sunt echipate cu GPS, camere de luat vederi și senzori acustici și de infraroșu. Salvamarii care au în responsabilitate lacul Tian’e din Estul Chinei au primit o mână de ajutor foarte importantă. Bărcile pot detecta oamenii aflați în mișcare, în apă, și sar în ajutorul acestora. 66 de oameni s-au înecat în Tian’e în 2016.

bărci autonome 2

Bărcile fac parte dintr-un sistem mai amplu de salvare montat pe lac. Aproximativ 20 de senzori optici în infraroșu sunt construiți de-a lungul malului pentru a detecta orice accident. Lacul este astfel împărțit în zone sigure și zone mai puțin sigure. În timpul patrulei, bărcile autonome avertizează înotătorii să nu se aventureze în mod iresponsabil acolo unde nu e de joacă. Pe lângă bărci, autoritățile mai sunt dotate și cu trei drone cu care pot supraveghea zone întinse. Ei pot chiar trimite mâncare, medicamente sau veste de salvare către oamenii care au nevoie de așa ceva.

De când au fost implementate noile tehnologii, în noiembrie 2016, nu s-a mai înecat nimeni în lacul Tian’e. Atât senzorii, cât și bărcile autonome sunt menite să-i ajute pe cei 33 de salvamari staționați în perimetrul lacului. În afară de această zonă din China, bărcile autonome mai sunt testate și de Marina Regală a Marii Britanii, însă în alte scopuri. Aceasta vrea să dezvolte bărci autonome în scopul patrulării militare, notează Mashable.