Un bărbat a fost condamnat la 35 de ani de închisoare pentru postări pe Facebook

Un bărbat a fost condamnat la 35 de ani de închisoare pentru postări pe Facebook

Un bărbat a ajuns la închisoare, primind o sentință de 35 de ani de detenție în urma unor postări făcute pe Facebook.

Bărbatul este tailandez și a primit 35 de ani de închisoare din cauza unor postări prin care insultă familia regală. Pedeapsa este cea mai dură primită până acum de un cetățean pe fondul legilor cu privire la lezmaiestate, acestea fiind oricum destul de severe. Aceste legi interzic în Thailanda orice fel de critică adusă familiei regale.

Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat de către un tribunal militar, deoarece a postat imagini și fotografii cu familia regală tailandeză. Conform mashable.com, pedeapsa este cea mai dură acordată vreodată în Tailanda pentru această ofensă, invocându-se articolul 112.

Articolul 112 din codul penal tailandez stipulează că cei care sunt găsiți vinovați de insulte aduse regelui, reginei sau moștenitorilor acestora pot ajunge până la 15 ani dup[ gratii, pentru fiecare cap de acuzare.

Bărbatul, identificat doar după prenumele dat publicității, Wichai, pentru a-i fi protejată familia,  fost acuzat că ar fi folosit contul de Facebook al unui fost prieten în încercarea de a-l defăima. Inițial, Wichai a primit o pedeapsă de 70 de ani de închisoare, compusă din zece capete de acuzare, fiecare venind cu o pedeapsă de șapte ani. Pedeapsa i-a fost redusă la jumătate după ce a recunoscut faptele. Conform avocatului său, bărbatul condamnat la 35 de ani de închisoare nu va ataca sentința, scrie mashable.com.

Guvernul este acuzat de multă vreme că folosește legile de lezmaiestate pentru a suprima dizidenții. În 2015, un alt tailandez a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce a postat mesaje și imagini defăimătoare la adresa familiei regale. La acea vreme, cazul reprezenta cea mai mare sentință de acest fel, dar se pare că ”recordul” a fost doborât.