17 mart. 2017 | 16:06

Balena Albastră: Republica Moldova vrea să interzică hashtag-urile jocului

ACTUALITATE
Balena Albastră: Republica Moldova vrea să interzică hashtag-urile jocului

Jocul Balena Albastră a trecut granițele Rusiei, iar autoritățile din Republica Moldova vor să blocheze hashtag-urile legate de acest joc ucigaș.

Cel mai recent caz de victime ale jocului Balena Albastră vine de la Iași, unde cinci copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au încercat să se sufoce. De asemenea, cazuri alarmante apar și din Republica Moldova, unde autoritățile vor să ia măsuri drastice, așa cum arată și publika.md.

Astfel, în Republica Moldova ar putea fi blocate hashtag-urile care fac trimitere către joc, cum ar fi #f57 sau #f58, despre care am scris și aici. Pe Instagram se întâmplă deja un fel de filtrare. Algoritmii aplicației știu deja că aceste hashtag-uri sunt unele care te pot trimite către conținut cu potențial dăunător, astfel că te avertizează cu privire la asta, așa cum se vede în imaginea de mai jos.

balena albastra hashtag

În Republica Moldova, situația pare să fie ceva mai gravă decât în România. Peste Prut, au fost identificate doar în ultima săptămână peste 200 de mesaje pe rețele de socializare, unde apăreau și hashtag-uri legate de joc. De asemenea, au fost descoperiți și 24 de tineri care ar fi fost interesați să intre în acest joc.

Autoritățile din Republica Moldova susțin că au descoperit și un organizator, sau ”balenă”, care ar fi racolat trei adolescenți interesați să intre în acest joc.

Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile.

Autoritățile ruse sunt de părere că Filip Budeikin este în spatele acestui joc, momentan fiind acuzat că a constrâns cel puțin 15 tineri să se sinucidă. Acesta a dat un interviu unei publicații ruse, susținând că numărul real ar victimelor ar fi de 17, dar și că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.