18 sept. 2017 | 13:10

Apple a șters antivirușii din App Store, pentru că nu făceau nimic

ACTUALITATE
Apple a șters antivirușii din App Store, pentru că nu făceau nimic

Deși am detaliat în numeroase situații lipsa unor argumente reale pentru instalarea unui antivirus pe mobil, aceste aplicații au explodat în App Store.

Nimic nu este mai ușor de exploatat online decât frica posesorilor de smartphone-uri și tablete. Mai ales atunci când vorbim de gadgeturi foarte scumpe, e foarte mare numărul celor care trăiesc cu frica faptului că a ar putea fi infectați cu un malware sau altă formă de aplicație malițioasă. Aproape că este irelevant faptul că un antivirus nu are dreptul de a face minuni pe un telefon, deoarece funcționalitatea sa este redusă de restricțiile impuse de sistemul de operare. 

Exploatând frica utilizatorilor de mobile de a fi infectați, foarte mulți dezvoltatori au lansat așa numiți antiviruși în Apple App Store și Google Play. Cel puțin când vine vorba de magazinul virtual al gigantului din Cupertino, multe dintre acele aplicații au fost șterse în ultimele zile.

Curățenia de toamnă din App Store a fost inițiată la scurt timp după publicarea unei noi liste de termeni și condiții destinată dezvoltatorilor. Conform noului document, accesul creatorilor de aplicații la Face ID pe iPhone X este foarte limitat.

În privința aplicațiilor de tip antivirus, o mare parte dintre ele au fost eliminate în urmă cu câteva luni. Conform noului set de reguli însă, nu vor mai ajunge deloc în App Store. Cea mai importantă afirmație din lista de termeni și condiții care vizează antiviruși interzice promovarea de aplicații ce nu oferă conținutul și serviciile promovate.

În altă ordine de idei, din totdeauna ar fi trebuit să fie interzisă prezența lor în App Store. În definitiv, nici o aplicație din iOS nu poate scana sistemului de fișiere al unui iDevice și, cu atât mai puțin, nu poate modifica modul de funcționare al unor programe instalate. Această limitare are legătură cu limitările versiunilor recente de iOS.

În mod suspect, în același document se menționează că Face ID nu poate fi folosit pentru idenitificiarea copiilor mai tineri de 13 ani. Ei trebuie să se autentifice printr-un cod de siguranță.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele