23 iun. 2017 | 13:15

Pusă ”pe butuci” de către Apple, compania Imagination se vinde acum pe bucăți

ACTUALITATE
Pusă ”pe butuci” de către Apple, compania Imagination se vinde acum pe bucăți

Imagination, compania care s-a aflat în spatele cipurilor grafice din fiecare iPhone sau iPad a ajuns să se vândă pe bucăți după expirarea contractului cu Apple.

Contractele cu Apple pentru componente reprezintă o mană cerească pentru foarte multe companii din tech. În momentul în care vinzi un singur cablu sau senzor folosit într-un iPhone și ai în vedere că se comercializează anual câteva zeci de milioane de astfel de terminale, nu este deloc absurd ca întreaga ta sursă de profit să devină gigantul din Cupertino. Problemele apar în momentul în care expiră un astfel de contract cu compania condusă de Tim Cook și nu mai este prelungit, după cum au realizat cei de la Imagination.

În urmă cu câteva luni, cei de la Apple au anunțat că își vor crea propriile cipuri grafice pentru iPad-uri și iPhone-uri. Anunțul a venit în detrimentul companiei Imagination Technologies PowerVR. Respectivul producător britanic de cipuri grafice a colaborat cu Apple încă de la primul iPhone. În momentul în care s-a aflat că Apple va încheia colaborarea cu Imagination, valoarea la bursă a companiei britanice a scăzut cu 70% într-o singură zi.

Imagination a încercat să dea în judecată Apple pentru modul în care s-a produs despărțirea, dar situația financiară a companiei a devenit dramatică într-un timp foarte scurt. Din acest motiv, nu a durat foarte mult până când a încercat să-și vândă două divizii, MIPS și Ensigma. La această oră, întreaga companie este gata să fie achiziționată.

Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, mai multe companii s-au arătat interesate de o potențială achiziție a întregului grup și au început deja discuții preliminare cu potențiali cumpărători. Ca referință, Imagination  a ajuns în această situație în contextul în care peste 50% din profitul companiei provenea din vistieria Apple.

Conform celor de la New York Times, mai mulți analiști sunt de părere că în momentul în care Apple va finaliza primul său GPU in-house pentru mobile, acel produs va fi subiectul mai multor procese. Nu de alta, dar este imposibil în 2017 să creezi un cip grafic fără să încalci patente existente de la companii precum Imagination, NVIDIA, AMD și alții.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele