23 feb. 2017 | 07:32

AMD Ryzen 7 sunt cele mai noi procesoare de gaming

VIDEO ACTUALITATE

În cursa pentru cele mai bune procesoare, AMD părea că s-a retras de mult din competiție, dar cu noile AMD Ryzen 7 redevine relevantă.

În ultimele câteva luni, au apărut online tot mai multe informații legate cele mai noi procesoare de top ale AMD. După câțiva ani în care compania americană devenise sinonimă cu soluții pentru sisteme entry-level, încearcă din nou să facă valuri în industrie cu niște creații competitive Acestea sunt intitulate AMD Ryzen 7, construite pe o arhitectură Zen și o tehnologie de fabricație de 14 nanometri.

În cadrul unei conferințe desfășurată ieri, AMD a detaliat toate particularitățile care fac foarte specială noua serie de procesoare Ryzen 7. Din câte se pare, față de procesoarele de top anterioare ale producătorului, saltul de performanță este de 52%, iar acesta se datorează aproape exclusiv modificării procesului de fabricație pe 14 nanometri. Modificările aduse arhitecturii de design se reflectă într-o lățime de bandă de 5 ore mai mare. Ca o lecție de istorie, acesta este primul procesor ce poate rula mai multe sarcini simultan într-un singur nucleu logic printr-un algoritm de multithreading, foarte similar cu funcționalitate de Hyper-Threading de la Intel.

Chiar dacă din totdeauna procesoarele AMD au fost asociate cu temperaturi înalte de funcționare și soluții zgomotoase de răcire, această tradiție nu se va păstra în cazul AMD Ryzen. În funcție de versiunea pentru care veți opta, s-ar putea să puneți mâna pe un octa-core cu un TDP specificat de 65W combinat cu un ventilator de maxim 32 decibeli – Wraith Spire.

În privința prețurilor și disponibilității, noile procesoare AMD Ryzen 7 ar trebui să ajungă în magazine începând cu 2 martie, atât în sisteme gata configurate, cât și în variante standalone. Fiind vorba de procesoare de top, valorile de achiziție nu vor fi neapărat mici. Un Ryzen 7 1700, menit să fie un concurent direct pentru Core i7 7700K va costa 329 de dolari. Ryzen 7 1700X va costa 399 de dolari și, în teorie, ar trebui să depășească un Core i7 – 6800K. Cea mai scumpă versiunea este 1800X, tactată la 3,6GHz, cu un preț de 500 de dolari. Partea interesantă este că 1800X ar trebui să fie un concurent direct pentru Core i7 6900K ce are un preț aproape dublu. Rămâne să vedem primele benchmark-uri obiective pentru a ne convinge de performanța procesoarelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele