12 mai 2017 | 17:44

Acest senzor performant știe tot ce se petrece în casa ta

ACTUALITATE
Acest senzor performant știe tot ce se petrece în casa ta

Casele inteligente nu sunt un lucru nou, dar acest senzor performant este o inovație în domeniul inteligenței artificiale și îți poate transforma locuința într-una alertă la orice tip de activitate.

Dispozitivele avansate îți pot transforma spațiul în care locuiești într-o adevărată rețea cu care poți interacționa și care te poate alerta în caz de pericol. Acesta este și ideea din spatele Synthetic Sensors, un proiect al Universității Carnegie Mellon, care promite să îți transforme casa într-una conectată dintr-o bătaie de degete. Senzorul dezvoltat de aceștia poate fi introdus în priză și asigură conexiunea între toate dispozitivele electrice dintr-o cameră, potrivit Wired.

Acest dispozitiv de dimensiuni foarte mici poate stoca toate datele de care are nevoie pentru a transforma o varietate foarte mare de obiecte casnice în dispozitive inteligente.

Odată ce acest senzor este introdus în priză, el devine ochii și urechile camerei, iar cei 10 senzori de care dispune pot înregistra informații precum sunete, umiditate, interferențe electromagnetice, mișcare și lumină. În plus, algoritmii de învățare automată traduc datele înregistrate în informații specifice contextual despre ce se petrece în locuința ta. Synthetic Sensors îți poate spune, de exemplu, dacă ai uitat să închizi aragazul, câtă apă consumi în plus din pricina robinetului stricat și dacă colegul tău de cameră îți fură din mâncare.

Acest dispozitiv inteligent se diferențiază de celelalte existente pe piață din simplul motiv că îți permite să te folosești de mai multe funcții deodată, devenind o telecomandă universală pentru casele conectate.

Dispozitivul performant poate detecta cu ușurință ce se petrece în casa ta cu ajutorul senzorilor încorporați. Practic, fiecare obiect din casă are o semnătură unică pe care acesta o poate înregistra. Spre exemplu, simpla deschidere a frigiderului produce o mulțime de date, precum zgomotul pe care îl produce deschiderea ușii, lumina pe care o emană becul din interiorul lui și mișcarea pe care o faci tu pentru a realiza această acțiune. Toate aceste date sunt diferite de cele pe care le produce un robinet care curge.

Un senzor atât de performant trebuie să fie capabil să distingă între toate aceste date și să înțeleagă în mod constant schimbările de nuanțe. Aici intervine utilitatea algoritmilor de învățare automată cu ajutorul cărora dispozitivul învață cum sunt conectate lucrurile între ele.