16 feb. 2016 | 17:37

Virusul Android care infectează telefoane prin SMS: îl poți evita dacă folosești limba rusă

ACTUALITATE
Virusul Android care infectează telefoane prin SMS: îl poți evita dacă folosești limba rusă

O companie din Danemarca specializată pe securitatea online a descoperit un virus Android care se transmite prin intermediul mesajelor SMS.

Un nou virus ar putea amenința numeroase dispozitivele Android, conform companiei de securitate în domeniul online Heimdal. Noul program de tip malware se numește Mazar și poate primi drepturi de administrator pe telefoane, având capacitatea de a șterge informații, de a efectua apeluri și de a citi mesajele text. Vreți să fiți siguri că-l evitați? Nicio problemă. Nu este nevoie decât să setați limba rusă drept limba standard. Da, în mod surprinzător, telefoanele ale căror meniuri sunt afișate în rusă nu vor fi afectate.

Pentru a infecta un dispozitiv, Mazar are nevoie ca utilizatorii să accepte ca software-ul să fie instalat și din orice surse, nu doar din cele de încredere. După cum știți, în mod normal, un telefon acceptă programe doar din surse sigure. Heimdal estimează că aproximativ 100.000 de telefoane din Danemarca ar fi primit mesaje text prin care se urmărea transmiterea programului malware.

SMS-urile au forma unor texte care par a furniza un link către un mesaj multimedia. Dacă utilizatorul accesează link-ul, va fi descărcat software-ul Tor pe dispozitiv, prin intermediul căruia va fi descărcat ulterior chiar malware-ul. Odată ce Mazar a fost instalat, utilizatorul este expus din mai multe puncte de vedere: atacatorul poate citi mesajele text, poate trimite mesaje, poate șterge datele de pe telefon și poate monitoriza activitatea unei persoane.

Testele celor de la Heimdal au avut loc pe terminale care rulează Android 4.4 KitKat. Acesta din urmă este în prezent cea mai utilizată versiune de Android, regăsindu-se pe 35,5% dintre dispozitivele care folosesc sistemul de operare al celor de la Google.