Cercetătorii lucrează la un vaccin care ne-ar face imuni la toate tipurile de cancer

Cercetătorii lucrează la un vaccin care ne-ar face imuni la toate tipurile de cancer

Grație unor noi descoperiri, cercetătorii sunt de părere că ar putea crea un vaccin împotriva cancerului în curând.

În prezent, se estimează că, prin aplicarea sfaturilor pe care le ştim de ani de zile (să nu fumăm, să nu consumăm băuturi alcoolice în exces, să ne menținem o greutate corporală normală și să facem exerciții), mai mult de jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Cu toate acestea, boala nu ar fi eliminată complet, iar milioane de oameni ar muri în continuare din cauza cancerului.

Acum, însă, cercetătorii sunt de părere că ar putea găsi un leac împotriva ei. După cum scriu cei de la Telegraph, acesta s-ar baza pe capacitatea medicilor de a reprograma anticorpii, pentru a-i face capabili să lupte împotriva oricărei boli. Mai exact, tratamentul ar presupune injectarea unor porțiuni mici de cod genetic în organism. Ele ar ajunge la celulele imunitare din organism și le-ar ”învăța” să recunoască anumite forme de cancer.

Mai mult decât atât, deoarece codul genetic ar putea fi reprogramat pentru orice formă de cancer, am putea avea de-a face cu o metodă universală. Nu ar fi nevoie decât de profilul genetic al unei tumori pentru a crea un vaccin capabil să lupte împotriva ei și să garanteze faptul că nu va recidiva. Metoda ar fi fost până acum testată pe șoareci și trei pacienți care suferă de cancer de piele, iar rezultatele ar fi fost încurajatoare.

Cercetătorii s-au concentrat pe celulele dendritice, care au rolul de a detecta corpuri străine în organism. În cazul cancerului, de exemplu, acestea colectează molecule caracteristice celulelor respective, pe care le transmit ulterior celulelor imunitare. Astfel, acestea din urmă ar știi împotriva căror corpuri trebuie să lupte. Problema este că respectivele celule canceroase seamănă cu cele normale, iar sistemul imunitar le evită de multe ori.

În schimb, medicii ar urma să plaseze cod genetic într-o nanoparticulă, care ar primi ulterior o sarcină electrică negativă, pentru a fi atrasă de celulele dendritice din splină, ganglionii limfatici și măduvă. Acolo, va crea un antigen, un model prin care celulele imunitare vor știi ce trebuie să elimine. După cum am spus, pentru moment, rezultatele sunt pozitive, însă va fi nevoie de mai multe teste pentru a implementa metoda la scară largă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: