Trenul spațial care ar putea ajunge pe Marte în două zile

Trenul spațial care ar putea ajunge pe Marte în două zile

Un lucru e foarte clar: oamenii de știință chiar vor să ne trimită pe Marte, așa că încearcă în mod constant să găsească metode viabile pentru a îndeplini această fantezie.

Charles Bombardier a prezentat un concept de tren spațial, numit Solar Express, care poate transporta pasagerii între planete mult mai repede decât orice sistem deja existent. Dacă va deveni realitate, Bombardier și echipa sa își imaginează că Solar Express va circula cu o viteză echivalentă cu 1% din viteza luminii, adică 3.000 de kilometri pe secundă. Prin urmare, ar ajunge de la Terra la Marte în mai puțin de două zile, notează Science Alert.

În spațiu, cele mai scumpe etape ale călătoriei sunt accelerarea și decelerarea. Energia necesară este copleșitoare, mai ales pentru ceva atât de greu precum un tren spațial. Conceptul din spatele Solar Express este că, odată ce trenul își atinge viteza, consumul de energie devine minim.

Chiar dacă sună extraordinar, nu trebuie să uităm că momentan e doar un concept, care nu va fi implementat în realitate încă. E îmbucurător faptul că există companii care caută soluții „în afara cutiei” pentru a rezolva problemele și lipsurile călătoriilor spațiale.

Solar Express ar fi constituit dintr-o serie de cilindri de o lungime de aproximativ 50 de metri. Solar Express ar avea și panouri solare montate, pentru a capta energia solară spre a o transfera prin laser către supercapacitoare. De asemenea, apa „recoltată” de la comete și sateliți mici ar fi folosită pentru a crea hidrogen și gaz propulsor.

Odată pus în mișcare, trenul nu s-ar opri. În schimb, nave mici s-ar alătura în momentul în care orbitează în jurul unei planete, pentru a furniza cele necesare și pentru a permite pasagerilor să coboare. Această capacitate de a merge fără oprire ar tăia din costuri, dar încă există o serie de chestiuni tehnice la care echipa încă trebuie să lucreze. Oricum, Solar Express sună bine: o „excursie” până la Lună ar dura 2,13 minute, iar una până la Marte maximum 37 de ore. De asemenea, până la Neptun, cosmonauții ar face 18 ore.

Citește și: