Transplanturile de mâini sunt de acum o posibilitate
Pacienții din Marea Britanie vor putea primi transplanturi de mâini, grație unei proceduri oferite de Leeds Teaching Hospital.
Noile mâini vor fi calde la atingere și se vor putea mișca cu mult mai multă dexteritate decât protezele. Potențialii pacienți vor fi analizați începând cu luna aprilie, dar nu orice om care și-a pierdut un membru va fi eligibil. Va trebui să treacă și prin teste care au în vedere capacitățile fizice și psihice. O operație se ridică la suma de 70.000 de dolari și necesită participarea a patru echipe de chirurgi, care să lucreze simultan. Momentan, doar 80 de oameni au trecut prin ea, potrivit IFL Science.
Echipele vor fi conduse Simon Kay, care a realizat primul transplant de mână reușit în 2012 pe un bărbat numit Mark Cahill, după ce mâna sa dreaptă fusese afectată de gută. Cahill a povestit că transplantul i-a transformat viața, permițându-i să își lege șireturile și să conducă, exact cum făcea înainte.
După cum spuneam, pacienții trebuie să fie eligibili și din punct de vedere psihologic. De asemenea, membrul donat trebuie să îndeplinească o serie de criterii: să aibă aceeași grupă sanguină, dimensiuni potrivite și ton al pielii similar. Operația durează între șase și 12 ore, în funcție de complexitate.
Întâi, oasele sunt lipite cu plăci de titan, apoi sunt lipiți mușchii și tendoanele. Urmează să fie conectate vasele de sânge principale prin microchirurgie, iar după asigurarea circulației și introducerea celorlaltor nervi, mușchi și tendoane, este cusută pielea. Simțurile revin aproape imediat, dar mobilitatea și senzațiile ajung la potențial maxim după aproximativ 18 luni. Pacienții trebuie să ia medicamente care să le întăreasă imunitatea tot restul vieții, pentru ca membrul să nu ajungă să fie, într-un final, respins de corp.