06 sept. 2015 | 21:53

Ochelarii inteligenți de la Epson te fac să arăți de parcă ai avea nevoie de operație la ochi [FOTO]

ACTUALITATE
Ochelarii inteligenți de la Epson te fac să arăți de parcă ai avea nevoie de operație la ochi [FOTO]

În momentul în care Google și-a prezentat ochelarii inteligenți Glass, diverse companii au încercat să copieze conceptul și ne-am trezit pe piață cu fel de fel de dubioșenii. Una dintre ele vine de la Epson și poartă numele Moverio BT-200.

Ochelarii Moverio există încâ de la finalul anului trecut, dar la IFA 2015 am reușit să îi văd pentru prima dată. I-am remarcat doar pentru că se formase o oarecare coadă în jurul standului și mi-am dat seama că nu putea fi vorba de entuziasm manifestat față de vreo imprimantă.

În ciuda atracției inițiale – la urma urmei, ce poate fi mai SF și, în același timp, mai aproape de realitate decât o pereche de ochelari inteligenți – lumea pleca dezamăgită. Când mai aveam vreo trei persoane în față, mi-am dat seama și de ce.

Epson Moverio este o pereche de ochelari care te face să arăți de parcă ar trebui să investești într-o operație de corectare a vederii, ca să nu mai pară că porți funduri de borcan. Înaintea mea era un puști de vreo 12 ani care s-a plictisit de ei în mai puțin de două minute. Când o tehnologie cu un potențial atât de mare precum realitatea augmentată este plictisitoare pentru cineva care e in stare să se distreze jumătate de oră aruncând cu pietre într-o baltă, e clar că e o problemă la mijloc.

Problema aceea nu ține neapărat de designul neinspirat sau de dimensiunile ochelarilor, ci de modul de control. Ochelarii Epson Moverio vin la pachet cu un ”apendice” care seamănă cu un smartphone. Cutiuța voluminasă este atașată de ochelari printr-un cablu și le oferă toată ”inteligența” de care dispun. Ochelarii doar dispun de niște display-uri semi-transparente integrate in lentile și de senzori de mișcare. Restul este Android și se controlează prin atingeri ale cutiuței.

Respectivul controler nu are un display, ci doar o suprafață tactilă care te lasă să navighezi prin sistemul de operare și să rulezi orice aplicație de Android. Eu am încercat Ghost Hunter Augmented Reality și am amețit în trei minute încercâdn să învârt capul după fantome pixelate pe care trebuia să le omor apăsând cu degetul pe cutiuță.

Nu există control vocal, nu există senzor de clipire, nici stil și nici suflet.

Epson Moverio este genul de gadget care ar fi trebui să rămână într-o cutie din carton, într-un beci întunecat din sediul central al Epson. Imprimantele, proiectoarele și restul dispozitivelor create de companie rămân mai mult decât decente.