SpaceX a reușit să aterizeze o rachetă pe o platformă plutitoare

SpaceX a reușit să aterizeze o rachetă pe o platformă plutitoare

SpaceX, compania lui Elon Musk, a făcut un pas important către implementarea rachetelor reutilizabile.

În cazul în care ați urmărit progresul celor de la SpaceX, compania în care este implicat faimosul Elon Musk, atunci probabil știți de ceva vreme că aceasta a depus eforturi considerabile în ultimele luni pentru a ateriza o rachetă pe o platformă plutitoare. Motivul pentru care SpaceX are nevoie să aducă aceste rachete pe un vas este că nu vor avea suficient combustibil pentru a se întoarce la punctul de la care au fost lansate inițial.

La începutul acestui an, în cadrul unui test, SpaceX a reușit să plaseze racheta pe o platformă plutitoare, însă finalul nu a fost unul fericit. Asta deoarece unul dintre picioarele acesteia nu a fost activat în mod corespunzător, iar racheta s-a prăbușit pe o parte și a explodat din această cauză. Chiar și așa, incidentul nu l-a afectat foarte mult pe Elon Musk, care a publicat la acea vreme următorul tweet: ”Măcar bucățile au fost mai mari de această dată”.

Acum, se pare că Musk a avut motive foarte bune pentru a fi optimist, întrucât compania sa a reușit, într-un final, să plaseze o rachetă pe un vas. După cum scriu și cei de la TechCrunch, aceasta a fost cea de-a cincea încercare a americanilor, în condițiile în care toate celelalte se soldaseră cu eșecuri. Vasul care a recuperat racheta a poartă numele ”Of course I still love you” (Desigur că încă te iubesc).

Recuperarea unei rachete nu este decât primul pas. Pentru a putea fi refolosită și pentru a reduce costurile unei lansări ulterioare, aceasta trebuie să fie într-o condiție suficient de bună încât să nu necesite investiții mari în recondiționare. Având în vedere faptul că misiunea a avut loc cu doar câteva ore în urmă, nu se știu încă foarte multe despre racheta aterizată de curând. Însă nu aterizarea a fost scopul principal, ci livrarea a 3 tone de materiale importante către Stația Spațială Internațională. Misiunea a fost cea de-a opta dintr-un total de 20 pe care SpaceX le va efectua pentru NASA.

Citește și:
Etichete: