Rusia și Germania se acuză reciproc de atacuri cibernetice cu scop politic

Rusia și Germania se acuză reciproc de atacuri cibernetice cu scop politic

Șeful serviciului de informații externe german, Bruno Kahl, a declarat că s-au înmulțit atacurile cibernetice provenind în special din Rusia, cu scopul de a influența scena politică înaintea alegerilor legislative din Germania.

„Europa se află în centrul acestor încercări de destabilizare, și cu precădere Germania”, a declarat Bruno Kahl pentru Süddeutsche Zeitung, într-un interviu publicat după un atac cibernetic, de origine nedeterminată, asupra principalului operator de telefonie din țară Deutsche Telekom, care a perturbat conexiunile a circa un milion de persoane. În jur de 900.000 de clienți ai operatorului german Deutsche Telekom s-au confruntat cu probleme de acces la Internet luni, probabil din cauza unui atac cibernetic, potrivit Agerpres.

Oficiul Federal German pentru Securitate Informatică susține că atacul a fost resimțit și de rețelele securizate ale administrației guvernului german, însă a putut fi blocat datorită măsurilor de protecție. Kalh a mai spus și că există indicii că atacurile cibernetice au loc cu singurul scop, acela de a crea incertitudine politică și că reprezintă o formă intolerabilă de presiune exercitată asupra dezbaterii publice și a democrației.

Kalh a spus că există elemente care indică faptul că Rusia ar fi responsabilă pentru aceste atacuri informatice. „Este dificil să se poată atribui (aceste acțiuni) unui actor statal, însă diferite elemente indică faptul că ele sunt cel puțin tolerate sau susținute de către un stat”, a declarat Kahl. Angela Merkel a avertizat la începutul anului în legătură cu tentative de dezinformare și de atacuri informatice provenind din Rusia, cu scopul de a influența alegerile parlamentare. Merkel vrea să obțină un al patrulea mandat în fruntea executivului.

Drept răspuns, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus că Germania lansează, de fapt, atacuri cibernetice împotriva Rusiei. Acesta a spus că se așteaptă la atacuri informatice în timpul tuturor alegerilor din Rusia, și că multe vin din Germania și din alte țări europene.

Citește și: