Puma a creat robotul care îl depășește pe Usain Bolt la viteză

Contextele în care roboții ajung să aibă abilități umane nu sunt deloc noi, dar pentru prima oară, Puma a creat un robot ce deplasează mai repede decât Usain Bolt.

În doar câțiva ani, vom fi înconjurați de roboți mai mult sau mai puțin inteligenți. Aceștia ne vor face viața mai ușoară și vor reuși să îndeplinească un număr și mai mare de meserii decât o fac deja, cu o precizie mai mare și costuri mai mici de întreținere. Până atunci însă, noii roboți trebuie să înceapă cu lucruri simple, precum deplasarea la viteză mare.

Gândit în mare parte ca un robot de antrenament, noua creație a celor de la Puma este unică din foarte multe puncte de vedere. După cum puteți vedea și voi în clipul de mai sus, poate atinge o viteză medie mai mare decât a celui mai rapid om din lume – Usain Bolt.

Partea cea mai interesantă a proiectului este că această creație nu a fost neapărat rezultatul unor experimente interne ale Puma, ci ale companiei de marketing și publicitate J. Walter Thompson. Aceasta din urmă a fost angajată să realizeze o campanie de promovare creativă și s-a orientat către un robot. Intitulat BeatBot, micuțul a implicat și colaborarea cu câțiva ingineri de la MIT. Pentru a atinge perfomanța ilustrată mai sus, acesta folosește nouă senzori integrați ce-i permit să fie foarte eficient în a urmări marcajele de delimitare de pe o pistă de alergare. În plus, poate alerga la o viteză constantă pentru o perioadă foarte mare de timp.

Pe lângă performanța remarcabilă de a-l depăși pe cel mai rapid om din lume, este fascinantă autonomia robotului și faptul că poate fi controlat cu o ușurință remarcabilă folosind o aplicație de mobil. În plus, față de Usain Bolt, după un sprint spectaculos, nu rămâne fără aer. Două camere GoPro, pe partea din față și din spate a robotului, nu lipsesc din ecuație, pentru a captura în detaliu sesiunile de exersare.

Puma va oferi robotul mai multor atleți, inclusiv Bolt, pentru a se antrena, înainte de a-l introduce într-o serie de programe atletice până la finele anului.

Alexandru Puiu
11:14 03.05.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video