Pilulele contraceptive pentru bărbați ar putea fi disponibile în viitorul apropiat

Pilulele contraceptive pentru bărbați ar putea fi disponibile în viitorul apropiat

Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de a transforma pilula contraceptivă masculină în realitate, după mulți ani de cercetări.

Experții încearcă de zeci de ani să găsească o alternativă sigură pentru prezervative și vasectomie. Secretul a fost descoperit de oamenii de știință din Marea Britanie, care au găsit o cale prin care pot face bărbații infertili temporar, prin blocarea abilității spermatozoizilor de a înota.

Aceştia au inventat compuşi care se infiltrează în spermă şi paralizează temporar spermatozoizii. Produsul ar putea fi administrat sub forma unei pastile cu acţiune rapidă sau a unui spray nazal, pe care bărbatul l-ar putea utiliza cu câteva minute înainte de actul sexual. Cercetătorii consideră că efectele ar putea dura câteva zile, apoi bărbatul ar deveni din nou fertil, potrivit Daily Mail.

Experţii în consultanţă familială consideră că pastila ar putea feri multe cupluri de sarcini nedorite, în special în situațiile în care femeia nu poate lua anticoncepționale, din motive medicale. Profesorul John Howl de la Universitate Wolverhampton a descris modul în care agentul de oprire a spermatozoidului funcționează. Acesta a explicat că rezultatele sunt spectaculoase şi aproape instantanee, iar atunci când este introdus compusul în lichidul seminal, spermatozoizii încetează să se miște.

Infertilitatea bărbaţilor este în general cauzată de motilitatea lentă (mișcarea lentă) a spermatozoizilor. Plecând de la această idee, echipa a fabricat compusul, numit „peptidă penetrantă celulară”. Peptidele sunt polimeri scurţi, formaţi prin legarea mai multor aminoacizi. Acestea apar natural în organism, dar experții au descoperit o modalitate prin care le pot crea în laborator. Howl a mai spus și că, în doar doi sau trei ani, vor începe testele pe animale. Apoi, ar dura între trei şi cinci ani pentru ca un nou medicament să poată fi scos pe piaţă, aşadar produsul ar fi disponibil pentru comercializare în 2021.

Citește și: