20 dec. 2016 | 09:00

Patru mituri legate de piraterie la care trebuie să renunțăm (P)

FEATURE
Patru mituri legate de piraterie la care trebuie să renunțăm (P)

Navigarea prin domeniul complicat al licențierii de software poate fi o sarcină dificilă chiar și pentru cei mai de seamă profesioniști IT. O simplă greșeală poate pune întregi organizații în pericol. De aceea, noi, împreună cu producătorul de software ABBYY, am decis să demontăm patru dintre cele mai răspândite mituri despre pirateria de software.

Mitul 1. Software-ul nelicențiat este sigur

Organizația Digital Citizens Alliance a ajuns la concluzia că o treime din sursele de software piratat conțin malware. Odată ajunse în calculatorul vostru, programele malițioase pot fura parole sau alte informații private, precum cele legate de contul bancar sau datele de autentificare pentru portofelul electronic.

Mai mult decât atât, malware-ul și virușii se pot răspândi în toată rețeau și pot duce la coruperea și pierderea totală a datelor. Nu doar marile companii sunt în pericol: conform unui studiu efectuat de Software Alliance, 65% dintre atacurile direcționate în 2015 au lovit întreprinderi mici și mijlocii.

Mitul 2. Software-ul piratat este la fel de bun precum cel original

Nu, nu este.

De multe ori,  software-ul piratat este plin de bug-uri și nu oferă performanțele așteptate. Software-ul nelicențiat nu are acces la update-uri importante, reparații și patch-uri de securitate. În plus, nu este disponibil nici suportul tehnic. În cazul în care nu sunteți siguri că un program se potrivește nevoilor voastre și nu vreți să cheltuiți bani înainte de a lua o decizie informată, vă recomandăm să instalați o versiune trial a software-ului pe care ați vrea să-l utilizați.

Majoritatea companiilor oferă asemenea versiuni. De exemplu, ABBYY, liderul pe piața de recunoașterea optică a caracterelor din România, oferă asemenea versiuni trial și le puteți încerca accesând acest link.

Mitul 3. Doar companiile mari sunt supuse auditurilor

În trecut, deoarece auditul era costisitor, cei care ofereau asemenea servicii se adresau doar companiilor mari. Recent, însă, auditul a devenit mult mai eficient, permițându-le organizațiilor din domeniu să se concentreze mai mult asupra întreprinderilor mici și mijlocii. De fapt, o analiză a celor de la Associated Press a scos la iveală faptul că majoritatea litigiilor legate de folosirea ilegală de software au fost încheiate de companiile mici.

Mitul 4. Nimeni nu este prins

Piratarea de software nu este doar o problemă civilă, dar este și o infracțiune în adevăratul sens al cuvântului. În primele 8 luni ale acestui an, Poliţia Română, prin structurile de investigare a fraudelor, a întocmit dosare penale în peste 48% din cazurile în care a derulat acțiuni de verificare privind respectarea legislației referitoare la drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, fiind formulate cereri de prejudicii de peste 400.000 de euro și indisponibilizând peste 2.000 de calculatoare și suporturi de date digitale*.

Notă: nu doar utilizatorul de software piratat riscă. Dacă ești directorul unei companii și nu ai implementat mijloace de control pentru a te asigura că îți desfășori în mod legal activitate, atunci și tu ești în pericol. Este datoria departamentului IT, a management-ului și a directorilor să se asigure că organizația se conformează.