Oficial, Twitter nu este responsabil de terorism
Pentru că permite indirect postarea mesajelor de propagandă teroristă, Twitter a avut parte de un proces care ar fi putut să aibă consecințe foarte costisitoare.
Rețelele sociale sunt niște platforme online al căror conținut este generat în ce mai mare parte de către utilizatori. Pornind de la această premisă, persoana care a făcut o postare este direct responsabilă de conținutul ei. Din acest motiv, dacă un review mincinos ajunge pe pagina de Facebook a unei locații și afacerea cuiva este afectată sau o persoană este agresată prin intermediul Twitter, reponsabilitatea gestului ar trebui să cadă pe umeri celui care s-a aflat în spatele tastaturii. Se pare însă că unii indivizi sunt de altă părere.
Având în vedere că grupări teroriste gen ISIS folosesc rețele sociale și aplicații de chat la fel ca noi toți, cineva să gândit să dea în judecată Twitter pentru că funcționează ca un mijloc propagandist pentru terorism. Procesul s-a desfășurat în San Francisco, Statele Unite ale Americii și, în mod evident, Twitter a avut câștig de cauză. Judecătorul Districtului William H Orrick a decis că rețeaua de socializare nu poate fi considerată responsabilă pentru tweet-urile celor de la ISIS și, cu siguranță, nu poate fi percepută ca fiind pseudo-vinovată pentru un atac desfășurat în Iordania în luna noiembrie a anului trecut.
,,Judecătorul a fost de acord cu Twitter că nu poate fi clasificată ca fiind responsabilă că ar fi oferit platforma de proapagare a mesajului încărcat de ură. Legea federală protejează furnizorii de servicii care nu fac decât să ofere un mijloc de dialog, fără să genereze dialogul efectiv.” Cei de la Associated Press au publicat comunicatul de presă ce a însoțit decizia judecătorului. După pronunțarea sentinței, William H. Orrick a făcut și el o declarație în speranța oferirii unor lămuriri suplimentare pe marginea subiectului. ,,Pe cât de oribile sunt aceste decesuri, Twitter nu poate fi perceput ca un publisher sau un difuzor pentru retorica teroristă a ISIS. Din acest motiv, nu este responsabil de faptele respective.”
În principiu, Twitter, Facebook și alte rețele sociale funcționează pe un principiu de raportare a conținutului negativ din partea comunității. Astfel, dacă cineva găsește mesaje cu conținut terorist, le poate oricând raporta, iar acestea vor fi șterse. În funcție de gravitatea gestului, contul prin intermediul căruia a fost făcută postarea e de asemenea șters.