11 iul. 2016 | 10:22

Cât de populară mai este gruparea ISIS pe rețelele sociale

ACTUALITATE
Cât de populară mai este gruparea ISIS pe rețelele sociale

ISIS este una dintre cele mai populare grupări teroriste de pe întregul mapamond, iar o parte semnificativă a popularității sale se datorează prezenței online. 

Deja de câțiva ani, de la primele atentate ce au fost asumate de membri ai grupării ISIS, a devenit evident că aceștia activează, în mare parte, prin intermediul platformelor online folosite de noi toți. Mai mult decât atât, mai multe agenții guvernamentale au ajuns la concluzia că rețelele sociale reprezintă unealta ideală pentru recrutare a extremiștilor.

Ca urmare, o parte din eforturile de întrerupere a activității teroriștilor ar trebui să se orienteze către Twitter, Facebook și alte platforme online de socializare. Din câte se pare, aceasta a fost și metoda folosită de guvernul american, iar rezultatele nu au întârziat să se vadă.

Un raport publicat recent de Casa Albă confirmă o scădere a prezenței online pe Twitter a ISIS de 45% în doi ani, de când aceste eforturi au fost inițiate. Această performanță se datorează în egală măsură ștergerii de conturi într-un ritm foarte alert, cât și unui val de mesaje anti-propagandiste. Este de apreciat faptul că, în același raport, autoritățile americane recunosc faptul că au făcut mai multe greșeli în primele lor tentative de micșorare a prezenței online a ISIS. Din fericire, acum au devenit mai eficienți în crearea de conținut relevant pentru contracararea mesajelor teroriste, iar coordonarea dintre campaniile online și strategia militară este mult mai bună.

Pentru a atașa un plus de veridicitatea comunicatului de la Casa Albă, Associated Press a confirmat că la ora actuală se poate vedea un raport îmbucurător între mesajele anti-ISIS și pro-ISIS de 6:1. În plus, conturile cu postări pro-ISIS care continuă să fie online au număr mult mai mic de followeri față de acum doi ani, aproximativ 300 față de 1500 în 2014. S-ar putea ca victoriile pe câmpul de luptă împotriva membrilor ISIS să aibă de asemenea un rol în această scădere a popularității online a mesajelor teroriste. Rămâne să vedem dacă trendul descendent se va menține pe termen lung.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele