O mașinărie folosită de Hitler pentru a comunica codat, găsită pe eBay

O mașinărie folosită de Hitler pentru a comunica codat, găsită pe eBay

Istoricii au descoperit o mașină de codat folosită de Adolf Hitler pentru a schimba mesaje secrete cu generalii săi, scoasă la vânzare pe eBay pentru 9,50 lire.

Voluntarii de la National Museum of Computing din Bletchley Park au luat urma tastaturii Lorenz extrem de rare, după ce au văzut-o pe site. Era prezentată ca fiind o mașină pentru scris telegrame, iar istoricii au spus că fusese abandonată în Southend-on-Sea, Essex, plină de murdării.

Istoricii au plătit 10 lire pe teleimprimator și au descoperit rapid cum funcționa: se introduc comenzi simple în limba germană, care apoi sunt criptate cu ajutorul unei mașinării cu cifru legată, aceasta folosind 12 roți individuale cu mai multe setări pentru a realiza codul.

Reprezentanții muzeului vor să găsească un motor lipsă, care e încă o piesă-cheie a echipamentului. Voluntarii au descoperit că teleimprimatorul avea inscripționat numărul oficial al armatei oficiale, care se potrivea cu cel de pe o mașinărie împrumutată recent din Norvegia. Lorenz SZ42, trimisă din Norvegia, seamănă cu o mașină de scris și e una dintre cele 200 de mașinării Lorenz folosite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Din ce se știe până acum, doar patru au supraviețuit, iar cea despre care vorbim acum are numărul 1137 și a fost folosită la sediu central german din Lillehammer, Norvegia. Cei de la muzeu cred că, din cauză că Norvegia a fost ocupată de nemți până la sfârșitul războiului, mașinăria ar fi primit mesajul de predare al naziștilor la ora 00:00, pe 8 mai 1945, notează BBC.

Andy Clark, președintele administrației muzeului a spus că mașina Lorenz a fost ascunsă într-un loc sigur pentru că era considerabil mai mare decât faimoasa mașinărie portabilă Enigma. Toată lumea știe despre Enigma, dar Lorenz a fost folosită pentru comunicații strategice, potrivit lui Clark. Voluntarii speră să reproducă procesul de criptare și comunicare folosit de nemți până pe 3 iunie, pentru a arăta exact cum a fost folosită intriganta mașinărie.

Citește și: