O casă inteligentă Samsung vă pune securitatea în pericol

Ideea de casă inteligentă este foarte atractivă la prima vedere, dar dacă optați pentru sistemul Samsung SmartThings, vulnerabilitățile anulează complet beneficiile.

Cum s-a întâmplat și cu SmartTV-urile în urmă cu câțiva ani sau banalul email, o tehnologie relativ nouă, aflată în primele etape ale dezvoltării, nu este foarte sigură. Cea mai recentă victimă a acestui sistem vine sub forma caselor inteligente, mai precis, cele care sunt construite pe platforma Samsung SmartThings. 

În speranța că va ajunge în fiecare colț al vieții voastre, Samsung a făcut investiții semnificative în ultimii ani în case inteligente și tehnologii IoT – Internet of Things. Cu toate acestea, sistemul degeaba este încârcat de funcții utile, dacă nu este foarte sigur.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan au reușit să găsească o vulnerabilitatea foarte gravă în platforma Samsung SmartThings ce le-a permis să aibă acces la foarte multe funcții dintr-o casă inteligentă. Întregul experiment a fost capturat și detaliat într-un clip pe care îl puteți vedea mai sus. Pornind de la această premisă, nu le-a fost foarte greu cercetătorilor să deblocheze o yală electronică, să schimbe parametrii de vacanță ai casei sau să activeze alarma de incendiu prin trimiterea de mesaje false către senzor.

,,E ca și cum îi dai acces cuiva să-ți intre în birou să-ți schimbe un bec, dar persoana ajunge să aibă acces la tot ce este în birou, inclusiv la conținutul dulapurilor și la toate dosarele cu documentele.” Atul Prakash, unul dintre indivizii implicați în experiment a explicat modul în care o aplicație SmartThings are acces la un număr mult mare de elemente dintr-o casă conectată decât ați crede la prima vedere.

De partea cealaltă a baricadei, Alex Hawkinson – CEO-ul SmartThings a făcut imediat o declarație de presă după publicarea online a clipului și a afirmat că lucrează îndeaproape cu cercetătorii de la Universitatea din Michigan pentru a acoperi vulnerabilitățile descoperite de aceștia.

Alexandru Puiu
07:33 03.05.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video