NIO EP9 este cea mai rapidă mașină electrică din lume, dar nu e de vânzare

Interesul pentru mașinile electrice a crescut semnificativ în ultimii ani și se pare că avem și un lider în domeniu atunci când vine vorba de viteză maximă, NIO EP9.

NextEV este o companie care a devenit destul de populară în ultima perioadă, dar care, cel puțin momentan, nu are încă un bolid de serie în care să vă investiți banii câștigați cu greu. Asta nu înseamnă însă că nu crează automobile menite să trezească invidia privitorilor. O astfel de creație tocmai a fost testată de curând și a atins performanța de a fi cea mai rapidă mașină electrică din lume.

Bolidul ilustrat în imaginile alăturate a reușit să parcurgă circuitul de la Nurburing, Germania în doar 7 minute și 5 secunde. Această valoare este mai mică decât recordul precedent, motiv pentru care, NIO EP9 intră în cartea recordurilor Guiness. După anunțarea acestei performanțe și dezvăluirea mașinii în public, cei de la NextEV au ținut să menționeze că această mașină nu va intra în producție de serie. În schimb, tehnologia dezvoltată pentru ea, va sta la baza multor altor mașini de serie ce urmează să fie lansate în viitor. NIO EP9 de la NextEV se va produce în 6 exemplare și toate vor ajunge la fondatorii companiei. Ca fapt divers, costurile de producție pentru o singură mașină sunt în jurul valorii de 1,2 milioane de dolari.

Vizavi de performanță, aceasta este dată de o combinație foarte inspirată de tehnologie clasică și performanță electrică nemaiîntâlnită. Practic, vorbim de o mașină cu două locuri, patru motoare și patru cutii de viteze individuale ce împreună livrează o putere de un megawatt către roți. Acest sistem se traduce într-o accelerație de 2,7 secunde de la 0 la 100 kilometri pe oră. La 200 kilometri pe oră ajunge în 7,1 secunde, iar la 300 kilometri pe oră ajunge în 15,9 secunde. Greutatea totală a mașinii este de 1735 kilograme, dintre care 635 kilograme sunt doar baterii. Un astfel de set de acumulatorii este suficient pentru o călătorie de 427 kilometri.

NextEV nio ep9

Alexandru Puiu
07:38 22.11.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video