01 mart. 2016 | 07:02

Neflix penalizează din ce în ce mai agresiv utilizatori de VPN sau proxy

ACTUALITATE
Neflix penalizează din ce în ce mai agresiv utilizatori de VPN sau proxy

În același moment în care mulți dintre noi erau curioși ce se întâmplă la Premiile Oscar 2016, cei de la Netflix aplicau noi restricții celor care utilizează servicii VPN.

În teorie, Netflix este disponibil în majoritatea țărilor de pe mapamond. Nu se poate spune același lucru însă despre conținutul digital aflat în oferta serviciului. În realitate, o parte semnificativă dintre filmele și serialele disponibile în SUA nu pot fi accesate din România și, spre surprinderea abonaților, reversul medaliei este de asemenea valabil. Pentru a ocoli restricțiile de geolocație, plătitorii de abonament apelează deseori la unelte precum VPN, proxy sau DNS. Din păcate, s-ar putea ca acestea să nu mai funcționeze foarte mult timp.

Cei de la Netflix au anunțat de mult timp restricționarea utilizării uneltelor VPN pentru accesarea serviciului, dar în ultima perioadă au devenit din ce în ce mai agresivi pe marginea acestui subiect. Primii afectați au fost australienii în urmă cu aproximativ o lună. Acum, europenii încep să aibă probleme. Utilizatori din Spania, Germania, Republica Cehă și Regatul Unit au confirmat că nu au mai putut intra pe Netflix deoarece întâmpinau un mesaj de eroare prin care erau atenționați că nu este în regulă să folosească VPN-uri. Partea cea mai ciudată este că și angajați Engadget care foloseau VPN-uri de Anglia în momentul în care s-au aflat în Anglia au fost afectați de situația neplăcută. Cu alte cuvinte, și cei care apelează la un serviciu VPN pentru un grad sporit de securitate și anonimitate online sunt afectați.

Pe de o parte, cei de la Netflix argumentează aceste practici prin prisma parteneriatelor de licențiere cu creatorii de filme și seriale. Din păcate, este foarte probabil ca numărul abonaților să scadă vertiginos dacă Netflix nu se liniștește deoarece nimănui nu-i convine să plătească un preț mai mare pentru conținut mai puțin. În plus, utilizarea unui serviciu de VPN nu implică neapărat piraterie sau ,,înșelarea sistemului”, ci și un grad de securitate suplimentară la care foarte mulți nu vor să renunțe.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele