NASA a publicat o arhivă cu studii științifice gratuite online

NASA a publicat o arhivă cu studii științifice gratuite online
13:11 21.08.2016

NASA a anunțat lansarea unei arhive online gratuite cu studii științifice din reviste de specialitate.

Aceasta e o veste bună pentru cei pasionați de astfel de domenii, pentru că, în mod normal, studiile se puteau accesa numai prin servicii cu plată pe paginile de internet ale jurnalelor științifice. Arhiva se numește PubSpace și  a fost creată ca urmare a cererii formulate în 2013 de Office of Science and Technology Policy din cadrul Casei Albe. Va fi gestionată de National Institutes of Health ca parte a propriei baze de date PubMed Central.

Decizia creării acestei arhive disponibilă oricărui utilizator de internet face parte din inițiativa Open Science, care are ca scop accesul extins al tuturor utilizatorilor la cercetările finanțate de guvernul american.

Arhiva va fi un instrument util pentru cercetători. ”Prin accesarea mai ușoară a studiilor științifice sporim impactul cercetărilor noastre”, a afirmat Ellen Stofan, cercetător șef în cadrul NASA. ”Ca cercetători și oameni de știință, noi muncim să construim pe fundația realizată deja de alți oameni de știință”, a mai spus Ellen Stofan, potrivit The Verge.

PubSpace este deja disponibilă online și poate fi accesată. Cei de la NASA avertizează, totuși, că va fi completă la sfârșitul anului. Întâi, este nevoie ca toți autorii și coautorii care au primit finanțări pentru cercetările lor de la NASA să transmită copii ale lucrărilor lor științifice. Totuși, NASA avertizează că acele materiale științifice care conțin referiri la date confidențiale, controlul exporturilor, restricții de brevete sau care fac trimitere la legi ori reglementări ale domeniului securității naționale nu vor face parte din PubSpace.

loading...