30 nov. 2016 | 16:47

Microsoft Surface Studio ascunde un procesor neobișnuit

ACTUALITATE
Microsoft Surface Studio ascunde un procesor neobișnuit

Cei de la iFixit tocmai au avut ocazia să dezasambleze un Microsoft Surface Studio, iar din câte se pare, acesta are câteva secrete interesante.

Majoritatea sistemelor actuale, portabile sau nu neapărat, arată surprinzător de bine. Acestea sunt din ce în ce mai subțiri, au o carcasă metalică și, cu toate că sunt finuțe, îți dau un sentiment de anduranță. Din păcate, toate aceste particularități se reflectă într-un minus masiv. Este vorba de dificultatea reparațiilor. Cu alte cuvinte, nu vă așteptați să achiziționați cel mai recent MacBook sau Surface Pro pentru a-l repara acasă, deoarece este imposibil.

În aceeași categorie de echipamente imposibil de reparat se pare că intră și recent anunțatul Microsoft Surface Studio. Primul all-in-one al celor de la Microsoft, Surface Studio este o minunăție de computer. Versatil, extraordinar de subțire și încărcat de funcții avansate, reușește să fie performant, fără a face zgomot sau a-ți ocupa foarte mult spațiu pe birou.

Din păcate, conform celor de la iFixit, nu este un PC foarte ușor de demontat sau asamblat înapoi, iar de upgrade nici nu încape vorba. Din acest motiv, i-au dat nota 5 din 10 la reparabilitate, trecând în revistă doar posibilitatea upgrade-ului hard disk-ului SATA și a SSD-ului M.2. Orice altă componentă hardware este încastrată și integrată pe placa de bază – procesor, placă video, RAM. Ca urmare, acestea din urmă sunt bătute în cuie.

Dintr-un punct de vedere, luând în calcul cum arată Microsoft Surface Studio, aceste detalii înșirate mai sus erau într-o oarecare măsură previzibile. Ce nu se aștepta nimeni însă să găsească, este un procesor ARM ascuns în spatele ecranului. Acesta din urmă poartă numele Atmel ATSAMS70N21 32-bit și este construit pe arhitectură ARM Cortex-M7. Deși prezența sa a fost clasificată inițial ca fiind ciudată, ulterior s-a observat că scopul său este de facilita colaborarea mai multor persoane pe touchscreen-ul de mari dimensiuni prin tehnologia Microsoft PixelSense. Prima oară când am auzit de PixelSense a fost în urmă cu câțiva ani de zile când s-a lansat primul sistem Surface sub forma unei mese de 55 de inci.

surafce-studio-teardown

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele