Mark Zuckerberg și Stephen Hawking dau bani grei pentru a găsi extratereștri
Mark Zuckerberg și Stephen Hawking, alături de antreprenorul rus Yuri Milner, s-au angajat să susțină financiar un proiect ambițios care are ca scop găsirea vieții extraterestre.
În momentul în care trei dintre cei mai bogați și mai inteligenți oameni din lume sunt de acord să pună la bătaie sume imense pentru a găsi semne de viață extraterestră, parcă teoria omuleților verzi (sau gri) de pe alte planete nu mai sună atât de absurdă.
Mark Zuckerberg, Stephen Hawking și Yuri Milner au demarat proiectul ”Breakthrough Listen” care se va folosi de cele mai puternice telescoape din lume pentru a capta mesaje de la extratereștri.
Pentru asta, cei trei au investit 100 de milioane de dolari, iar prima țintă a eforturilor lor va fi o planetă descoperită de curând, aflată la o distanță relativ mică de Pământ.
Luna trecută, astronomii au descoperit dovezi clare că cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, este soarele unei planete foarte asemănătoare cu Pământul. Vestea ”a venit la numai câteva luni după ce Stephen Hawking și cu mine, împreună cu suportul lui Mark Zuckerberg, am pornit proiectul «Breakthrough Starshot» pentru lansarea unei mici nave spațiale către Centauri, în decursul unei generații”, a declarat Milner în exclusivitate pentru Mail Online. ”La acea vreme, am sperat să existe o planetă în sistemul Centauri, dar nu știam (despre descoperirea planetei — n.r.). Acum avem o țintă precisă. Asta face misiunea mai tangibilă”, a mai spus acesta.
Spre deosebire de miile de exoplanete descoperite până acum, Proxima b este accesibilă de pe Pământ, potrivit oamenilor de știință. Deși patru ani lumină înseamnă o cale lungă, viitoarele generații de nave spațiale ar putea realiza călătoria către această planetă în câteva decenii, potrivit agerpres.
La începutul lunii viitoare, echipa ”Breakthrough Listen” va căuta unde radio ce diferă de zgomotul natural de fundal, iar pentru aceasta va folosi observatorul Parkes din Australia, cel care a fost utilizat pentru a primi imagini filmate în direct cu aselenizarea misiunii Apollo 11, în 1969, mai arată sursa citată.