09 iun. 2016 | 16:16

Lenovo și Project Tango lansează un telefon care funcționează ca un mare senzor

ACTUALITATE
Lenovo și Project Tango lansează un telefon care funcționează ca un mare senzor

Lenovo dă consumatorilor șansa de a cumpăra un telefon creat prin colaborare cu Project Tango, o ambiție a Google pusă la punct acum trei ani.

Urmărirea localizării prin GPS și aplicațiile din aceeași sferă îți spun unde ești, dar cam atât. Project Tango folosește software și senzori pentru a monitoriza mișcările și intui contururile unei încăperi, permițând noului telefon Lenovo să realizeze un soi de hartă a interioarelor. Dacă Tango se ridică la înălțimea așteptărilor, cumpărătorii de mobilă vor putea descărca modele virtuale de canapele, scaune și măsuțe de cafea, pentru a vedea cum ar arăta în sufrageria de acasă.

Copiii care studiază, de exemplu, Era Mezozoică, ar putea plasa un tironozaur sau un velociraptor în casă sau în clasă. De asemenea, tehnologia ar putea afișa informații despre un artist sau o scenă dintr-o pictură care te impresionează într-un muzeu. De asemenea, hărțile Tango ar fi create pe loc, iar Google nu ar trebui să construiască o bază de date în avans, precum în cazul serviciilor Google Maps și Street View.

Lenovo a anunțat planurile sale legate de telefonul Tango în ianuarie, dar astăzi dispozitivul va fi arătat public, în cadrul conferinței Lenovo Tech World din San Francisco. De asemenea, compania ar trebui să anunțe data de lansare și prețul. Ramon Llamas, analist la grupul de cercetare IDC, a spus, totuși, că tehnologia de realizare a hărților în timp real e probabil încă prea abstractă pentru masa populației. În plus, ar mai fi aspectul legat de siguranță, în cazul în care controalele nu sunt suficient de stricte încât să împiedice împărtășirea hărților cu hackeri și aplicații neautorizate.

Alte idei de telefoane la fel de îndrăznețe au cedat. De exemplu, Fire phone de la Amazon a fost lansat cu mare vervă acum doi ani. Avea patru camere și un giroscop, astfel încât unele imagini să poată fi văzute în dimensiune 3D. Dispozitivul a oferit și un instrument numit Firefly, care putea identifica obiecte și sunete. La scurt timp, Fire a dispărut în umbră, iar Amazon nici nu îl mai vinde.

Google a lansat o versiune de dispozitive Tango experimentale, destinate programatorilor, oferindu-le misiunea de a construit aproximativ 100 de aplicații care să meargă cu telefonul Lenovo. La o conferință pentru dezvoltatori organizată luna trecută, Google a arătat o aplicație pentru integrarea virtuală a mobilierului în camere reale și pentru selfie-uri cu dinozauri digitali.

Toate companiile tech sunt conștiente de faptul că realitatea augmentată va avea o ascensiune uimitoare, mai devreme sau mai târziu. Microsoft a vândut, de exemplu, un prototip de 3.000 de dolari al setului HoloLens. Facebook, Samsung și Oculus mizează intens pe dispozitive cu realitate virtuală. Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile în cazul Lenovo și Project Tango.