08 mart. 2016 | 08:23

Koi este primul joc chinezesc pentru console

VIDEO
Koi este primul joc chinezesc pentru console

Deoarece în China au fost interzise până de curând consolele de jocuri, nu trebuie trecută cu vederea lansarea Kai, primul joc de console creat exclusiv de un studio de dezvoltare chinez.

China poate fi considerată relaxat cea mai bogată țară din lume, dar asta nu înseamnă că regimul comunist nu s-a manifestat până de curând printr-un grad sporit de restricții și un nivel de cenzură greu de imaginat. În continuare, chinezii nu au acces la website-uri precum YouTube, Google sau Facebook. Tocmai din acest motiv și-au creat propriile rețele sociale ce sunt atent monitorizate de autorități.

Lăsând la o parte contextul socio-economico-cultural din China, în luna iulie a anului trecut a fost făcută publică o veste foarte bună pentru gamerii din teritoriu. În mod oficial, s-a aprobat comercializare consolelor de jocuri în China, după ce a fost interzisă timp de câteva zeci de ani. Această veste a entuziasmat și dezvoltatorii autohtoni ce au putut crea jocuri pentru piața locală, chiar și dacă acelea nu sunt disponibile exclusiv în China.

Oasis Games tocmai a anunțat Koi pentru PS4, iar acesta va rămâne în istorie ca fiind primul joc de PlayStation creat exclusiv în China. Titlul nu este unul de super acțiune ce va depăși recorduri de vânzări, dar include elemente filozofice atractive împlementate printr-o mecanică de joc ce s-ar putea să vi se pară interesantă. Practic, trebuie să purificați un lac de pești koi prin rezolvarea de puzzle-uri, deschizând flori de lotus și ocolind predatori. Nu lipsește din ecuație o coloană sonoră la pian în ritmuri chinezești ce vă va vrăji cu siguranță.

Singura problemă cu Kai este că nu are o dată precisă de lansare. Singurul lucru pe care îl știm este că va fi lansat până la finele acestui an și că vom afla mai multe detalii despre el la Game Developers Conference luna viitoare. Important este să percepem această lansare ca pe un start și un îndemn la adresa dezvoltatorilor locali de jocuri care, până în prezent, s-au rezumat la jocuri pentru PC și smartphone-uri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele