18 nov. 2016 | 12:23

Istoricul apelurilor e pe serverele Apple, fără voia voastră

ACTUALITATE
Istoricul apelurilor e pe serverele Apple, fără voia voastră

Utilizatorii de iPhone tocmai au primit o veste îngrijorătoare. O firmă de securitate cu tradiție în domeniu a publicat un raport prin care atestă faptul că lista apelurilor voastre este pe serverele Apple, timp de câteva luni.

Este foarte probabil să fi auzit de Elcomsoft. Acest este un dezvoltator specializat în aplicații de recuperat date și ignorat diverse parole, cu sau fără forță brută. Același dezvoltator însă, are în spate o echipă de oameni creativi care au o fascinație teribilă pentru iOS ca platformă și pentru practicile Apple. Din această curiozitate a ieșit la iveală și un studiu publicat zilele trecute, o analiză care nu este deloc măgulitoare pentru Apple.

Rușii de la Elcomsoft au afirmat că, într-un mod nu foarte evident, fiecare smartphone Apple vă pasează istoricul apelurilor împreună cu toate detaliile aferente către serverele gigantului din Cupertino. Este suficient să aveți iCloud activiat pe iPhone, la fel ca majoritatea utilizatorilor de altfel, iar respectivul transfer se desfășoară în mod automat, fără vreo notifcare. În final, pe serverele Apple ajunge o bază de date cu data, ora, durata apelului și numărul de telefon pentru fiecare dintre conversațiile voastre. Până și apelurile ratate sau respinse în mod automat își găsesc loc în respectivul tabel.

Dacă vreți să ștergeți cu buretele orice urmă de optimism vizavi de această veste, este suficient să aveți în vedere că, CEO-ul Elcomsoft – Vladimir Katalov ne asigură că acea bază de date stă pe serverele Apple până la patru luni. În acest timp, poliția sau diverse organizații guvernamentale, care nu pot afla aceste informații de la operatorii de telefonie sau de pe telefonul la care nu au acces, se pot adresa inginerilor din Cupertino, iar aceștia nu au drept de refuz.

Din câte se pare, problema a apărut din prima parte a anului trecut, odată cu lansarea iOS 8.2. La momentul respectiv, volumul de date sincronizate între iPhone-uri și Apple a devenit semnificativ mai mare, până când a ajuns să includă, pe lângă loguri cu apeluri de voce, baze de date cu apeluri audio/video prin Facetime. De la iOS 10, toate detaliile apelurilor de la aplicații terțe care folosesc Apple Callkit, sunt și ele incluse. Printre acelea se numără WhatsApp, Skype, Viber și nu numai.

Cei de la Apple nu au negat nici un rând dintre informațiile de mai sus, afirmând că respectivul gest are ca scop sincronizarea datelor între iDevice-uri, în cazul în care vreți să răspundeți la apeluri de pe Mac sau iPad atunci când ați ratat un apel de pe iPhone. În plus, ne-au asigurat că acele informații sunt protejate cu numele de utilizator și parola de iCloud, rămânând la latitudinea utilizatorilor să-și securizeze contul cât pot de bine, inclusiv cu sistemul de autentificare în doi pași.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele